Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

ΟΜΕΚ-AECOM ανεξάρτητοι μηχανικοί στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

ΟΜΕΚ-AECOM ανεξάρτητοι μηχανικοί στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

26-06-2022

Η ΟΜΕΚ σε κοινοπραξία με την AECOM, αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, ως Ανεξάρτητος Μηχανικός των έργων που θα εκτελέσει ως παραχωρησιούχος ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Εγνατία Οδό.

Όσον αφορά το έργο αυτό καθ' αυτό, η συμφωνία μεταξύ της ελληνο-γαλλικής κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects και του ΤΑΙΠΕΔ ανταποκρίνεται στο μεγαλύτερο τίμημα που έχει δοθεί ποτέ για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Αυτό που αναλαμβάνει η ελληνο-γαλλική κοινοπραξία για χρονικό διάστημα 35 ετών είναι ένας οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία.

Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου. Επίσης περιλαμβάνει τρεις κάθετους οδικούς άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, οι οποίοι αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Πριν 27 χρόνια η ΟΜΕΚ σε Κ/Ξ με την Thales και τη Lahmeyer είχε αναλάβει τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του Construction Manager στα έργα του Δυτικού Άξονα της Εγνατιας Οδου, η μόνη τότε ελληνική εταιρεία ως κύριος εταίρος.

Τα έργα στα οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της η ΟΜΕΚ, διήρκησαν από το 1996 έως το 2004 και αφορούσαν Αυτοκινητόδρομο μήκους 115 χλμ συμπεριλαμβανομένων 58 χλμ σηράγγων, γιγαντιαίο μέγεθος και όχι μόνο για την εποχή. Σημειώνεται ως μέτρο σύγκρισης ότι ο Κεντρικός τομέας είχε 36 χλμ σηράγγων, ήτοι μόνο το 60% του Δυτικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τότε στην Ελλάδα υπήρχαν κατασκευασμένες σήραγγες συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. (!!!)

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναμένεται να προκύψει κατά την συντήρηση των έργων, τόσο της βαριάς όσο και της ελαφριάς, είναι η σύγκριση του Δυτικού Τμήματος που επέβλεψε η ΟΜΕΚ με τα άλλα δυο τμήματα του Αυτοκινητόδρομου (Κεντρικό και Ανατολικό).

Τα σημαντικότερα έργα
Η ΤΕΡΝΑ, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα αναλάβει το σύνολο των νέων έργων υποδομής που προβλέπει η σύμβαση οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 720 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη περίοδο (πενταετία μελετών – κατασκευών), το σύνολο των έργων βαριάς συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου, τις επεμβάσεις στις σήραγγες και σημαντικό τίμημα των έργων ελαφράς συντήρησης και λειτουργίας καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται για την αναβάθμιση κάθετων αξόνων όπως η αναβάθμιση σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμου των τμημάτων Χαλάστρα – Πολύκαστρο του κάθετου άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι και Χριστός – Κάτω Αμπέλα του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων.

Η οριστική μελέτη οδοποιίας στο τμήμα Χαλάστρα – Πολύκαστρο του κάθετου άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι προβλέπει την κατασκευή του δεύτερου κλάδου του τμήματος «Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Αξιού – Α/Κ Πολυκάστρου» μήκους 44,1 χλμ., ώστε ο αυτοκινητόδρομος να αποκτήσει στο σύνολό του διατομή με δύο λωρίδες και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.

Η οριστική μελέτη οδοποιίας στο τμήμα Χριστός – Κάτω Αμπέλα του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας προβλέπει διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού, μήκους 10,2 χιλιομέτρων, ώστε να αποκτήσει διατομή 22,50 μέτρα με ΛΕΑ και με ταχύτητα μελέτης 120 χλμ./ώρα καθώς και βελτίωση-αναβάθμιση των τριών υφιστάμενων κόμβων.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πάνω από 1.500 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων

Η ανάληψη της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη για τον Όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και τους μετόχους του, καθόσον ο Όμιλος εντάσσει στο διαρκώς διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεών του τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας κι έναν από τους μεγαλύτερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου θα ξεπερνά πλέον τα 1.500 χλμ., καθώς κατέχει το 100% της Νέας Οδού, το 100% της Κεντρικής Οδού και το 17% της Ολυμπίας Οδού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου περιέχει επίσης κι άλλες καίριες υποδομές, όπως το έργο της μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, έργα διαχείρισης απορριμμάτων (ΣΔΙΤ Ηπείρου και ΣΔΙΤ Πελοποννήσου) κ.ά.

Πηγή: ypodomes.com