Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Ο χειρουργός ορθοπεδικός Τερζής Ελ. Άγγελος μας εξηγεί τις λύσεις για ορθοπεδικά προβλήματα που μας ταλανίζουν
Ο χειρουργός ορθοπεδικός Τερζής Ελ. Άγγελος μας εξηγεί τις λύσεις για ορθοπεδικά προβλήματα που μας ταλανίζουν

Ορθοπεδικές παθήσεις Συντηρητικά ή Χειρουργικά;

23-01-2022

Είναι αλήθεια ότι οι ασθενείς με ορθοπεδικές παθήσεις «απεχθάνονται» το χειρουργείο και το δηλώνουν από την αρχή στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής τους στον ειδικό ιατρό.

Για τον λόγο αυτόν, συναντήσαμε τον Ορθοπεδικό Χειρούργο κ. Τερζή Ελ. Άγγελο για να μας εξηγήσει, τι είναι οι ορθοπεδικές παθήσεις και πως θεραπεύονται.

«Πράγματι, οι ασθενείς το πρώτο πράγμα που σου ζητούν όταν σε επισκέπτονται για κάποιο μυοσκελετικό τους πρόβλημα, είναι να μην τους πεις για χειρουργείο, αλλά να τους προτείνεις μια συντηρητική θεραπεία», υπογραμμίζει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Τερζής Ελ. Άγγελος, ο οποίος ασκεί την ιατρική, ως ιδιώτης ιατρός τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι λόγοι αυτής της δυσπιστίας και επιφύλαξης απέναντι στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλοί και οφείλονται τόσο στον φόβο του χειρουργείου, όσο και σε διαδόσεις και φήμες σχετικά με το γεγονός πως κάποια ανάλογη επέμβαση, δεν είχε επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Συναντήσαμε λοιπόν και ρωτήσαμε τον ορθοπεδικό Τερζή Άγγελο που δραστηριοποιείται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και των Φερών, να μας ενημερώσει και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ορθοπεδικές παθήσεις.

Τελικά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ανάλογα με την πάθηση, η συντηρητική ή η χειρουργική θεραπεία;

- κ. Τερζή, όλες οι ορθοπεδικές παθήσεις θεραπεύονται συντηρητικά;

Η κάθε συντηρητική θεραπεία δεν αποτελεί πανάκεια, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά είναι απόλυτο δικαίωμα των ασθενών να πληροφορούνται τα πάντα για τις μη επεμβατικές θεραπείες και φυσικά, εφόσον αυτό είναι επιστημονικά εφικτό να τις ζητούν από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η ενεσοθεραπεία στα σημεία του πόνου, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ανώδυνη φαρμακευτική αγωγή και τη δυνατότητα του ασθενή να κάνει φυσιοθεραπεία, φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί της συντηρητικής θεραπείας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων πιο επεμβατικών θεραπειών. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος του ασθενή, πάντα βέβαια μετά από αξιολόγηση της πάθησής του και των πιθανών συνοδών προβλημάτων όπως είναι τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά τα ενδοκρινολογικά κ.α.

Υπάρχουν όμως παθήσεις όπως τα κατάγματα ή βλάβες στις αρθρώσεις του σώματος που η συντηρητική θεραπεία δεν δίνει λύση. Εκεί λοιπόν επεμβαίνουμε χειρουργικά είτε με ανοιχτή μέθοδο (αρθροτομή) είτε αρθροσκοπικά. Ακούμε καθημερινά από φίλους και συγγενείς «Εγώ έχω αυτό το πρόβλημα θα χειρουργηθώ ανοιχτά ή εγώ έχω το άλλο πρόβλημα θα χειρουργηθώ ορθοσκοπικά γιατί είναι καλύτερα»

-Τελικά τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, ή ενδοσκόπιο. Το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσα στην άρθρωση μέσω μικρής οπής και με αυτόν τον τρόπο ο Ορθοπεδικός Χειρουργός μπορεί να έχει μία καθαρή και λεπτομερή εικόνα όλων των εσωτερικών δομών και των χαρακτηριστικών της εκάστοτε βλάβης.

Στο παρελθόν η αρθροσκόπηση χρησιμοποιήθηκε καθαρά για διαγνωστικούς σκοπούς, σήμερα όμως υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα με αρτιότερο τρόπο από την ανοικτή μέθοδο.

Το αρθροσκόπιο και τα πρόσθετα χειρουργικά εργαλεία, εισάγονται στο εσωτερικό της άρθρωσης μέσω μικρών οπών. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στο Χειρουργό να διαγνώσει τις παθολογικές αλλοιώσεις της άρθρωσης και να τις αντιμετωπίσει στον ίδιο χρόνο. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι η γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και η έξοδός του από την κλινική την ίδια ημέρα (νοσηλεία μιας ημέρας/ onedaycase), στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

-Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά;

Σήμερα, οι περισσότερες ενδαρθρικές παθήσεις και κακώσεις του μυοσκελετικού, που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν μόνο με τη μέθοδο της κλασικής ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Η κλασική αρθροτομή χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για ενδοπροθέσεις, δηλαδή για αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα τεχνητή, για τα κατάγματα για την αντιμετώπιση όγκων, ή λοιμώξεων των αρθρώσεων.

Συνήθως η αρθροσκόπηση εκτελείται υπό γενική αναισθησία, ώστε ο Χειρουργός να έχει την ευκαιρία και το χρόνο να επιδιορθώσει τη φθορά με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Παρόλα αυτά μπορεί να διενεργηθεί με τη ίδια επιτυχία και με περιοχική αναισθησία.

-Εν’ συντομία αν μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιες περιπτώσεις που έχει εφαρμογή η αρθροσκόπηση:

  • Στα γόνατα: Στις ρήξεις χιαστών, μηνίσκων, χόνδρινων βλαβών, plica’ssyndrome, χονδρομάτωση και διαγνωστικά, σε περιπτώσεις αυτοάνοσων καταστάσεων
  • Στις ποδοκνημικές: Στις χόνδρινες βλάβες, στις συνδεσμοπλαστικές και στα Ostrigonium Syndromes
  • Στους ώμους: Στις αστάθειες ( καθ’εξιν εξαρθρήματα), στις ρήξεις του στροφικού πετάλου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος) και στις χόνδρινες βλάβες
  • Στους αγκώνες: Σε χόνδρινες βλάβες, σε αποσπαστικά κατάγματα, σε Loose Bodies και σε χρόνιες υμενίτιδες

-Ποια είναι τα συμπτώματα για να οδηγηθεί ένα ασθενής στην αρθροσκοπηση;

Το αίσθημα της μη καλής λειτουργίας της άρθρωσης είναι το κύριο. Μπορεί να είναι τραυματικό ή και παθολογικό. Η αστάθεια της κάθε άρθρωσης, ο πόνος, η δυσκαμψία και το αίσθημα της δυσλειτουργίας μαζί με οίδημα- πρήξιμο που συνήθως υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις. Η διάγνωση θα οδηγήσει του πάσχοντα στο χειρουργείο όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα με συντηρητική θεραπεία.

-Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;

Είναι ανάλογη με το πρόβλημα. Μια απλή μηνισκική ρήξη για παράδειγμα χρειάζεται είκοσι (20) λεπτά. Μια δύσκολη επέμβαση στον ώμο μπορεί να κρατήσει και δυο (2) ώρες.

-Νοσηλεία;

Από μερικές ώρες μέχρι και δύο μέρες για δύσκολες συνδυασμένες βλάβες ειδικά στα γόνατα.

Προετοιμασία;
Ουσιαστικά μόνο ο προεγχηρητικός έλεγχος. Όσο πιο γρήγορα γίνει η επέμβαση τόσο το καλύτερο για τον πάσχοντα. Ειδικά για τις μηνισκικές ή χιαστών ρήξεις κάθε ώρα καθυστέρηση είναι εις βάρος της άμεσης επιστροφής σε αθλητικές ή εργασιακές δραστηριότητες.

-Μιλήστε μας σχετικά με την ανάρρωση:

Εξαρτάται από την τραυματική η παθολογική κατάσταση. Οι παράγοντες που εξαρτούν την ανάρρωση είναι η επιτυχία της επέμβασης και η άριστη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Δεν αρκει μια καλη αρθροσκόπηση τεχνικά από τον γιατρό αλλά και η απόλυτη υπακοή στις οδηγίες και συμβουλές του θεράποντα ιατρού από τον ασθενή.

- Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Όπως σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην περίπτωση της αρθροσκόπησης μπορούν να υπάρξουν ορισμένοι κίνδυνοι και επιπλοκές. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη μέθοδος (αρθροσκόπηση) ενέχει πολύ μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, από την ανοιχτή χειρουργική προσπέλαση της άρθρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του ιατρού σε

  • Αλεξανδρούπολη: 2551022310  & 6972858769
  • Φέρες: 2555024655  & 6972858769