Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Υπουργείο παρόντος και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Υπουργείο παρόντος και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη

«Ούτε ευχαριστημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι» οι αγρότες του Έβρου από τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

10-10-2018

Στην Αθήνα βρέθηκαν αντιπροσωπείες αγροτών από όλες τις πόλεις του Έβρου, από κοινού με αυτοδιοικητικούς και βουλευτές των Νομών Έβρου & Ροδόπης, όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, που διανύουν μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές της καλλιέργειας βάμβακος, τόσο από τις πλημμύρες όσο και από το παράσιτο του πράσινου σκουληκιού.

Ενδεικτικό του τι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι εκπρόσωποι της «βαριάς βιομηχανίας» του Έβρου είναι το γεγονός ότι από τις 348.000 στρέμματα που σπάρθηκαν φέτος, η μείωση της παραγωγής αφορά σε πάνω από 20 εκατομμύρια κιλά, κάτι που μεταφράζεται σε 10 εκατομμύρια € απώλεια για τους αγρότες.

«Δεν είμαστε ούτε ευχαριστημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι», επισημαίνει ο Δημήτρης Κολγιόνης, εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξανδρούπολης.

«Μας είπαν πως θα πρέπει να καταθέσουμε όλοι ότι ποσότητες έχουμε στα εκκοκιστήρια για να ενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο τοπικός ΕΛΓΑ θα προωθήσει τις εκτιμήσεις του μεγέθους της καταστροφής, ώστε να γίνει ενδεχομένως μείωση του πλαφόν», ώστε να μπορέσουν να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος.

«Τώρα για τα παθογόνα αίτια όπως είναι το σκουλήκι για τα οποία δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, μας είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αποζημιωθούμε από το πρόγραμμα κλιματικής αλλαγής, από κονδύλια της ΕΕ δηλαδή». Ο Δ.Κολγιόνης καταλήγει πως ο Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύθηκε πως «θα σας πω περισσότερα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού».

Να σημειωθεί πως έχει τονισθεί η ανάγκη ενός επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας στη Θράκη, η εφαρμογή του οποίου κρίνεται απαραίτητη και από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, για την λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα και για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η βιομηχανία στην Ελλάδα, δεν έγινε κουβέντα.

Μαρίνα Κριτού