Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από το βίντεο
Στιγμιότυπο από το βίντεο

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «γδύσιμο, ξύλο & επαναπροωθήσεις στον Έβρο»

19-12-2018

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μεταναστών η Human Rights Watch καταγγέλλει εκ νέου σε έκθεσή της βίαιες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές κατά μεταναστών στην περιοχή του Έβρου παρουσιάζοντας παράλληλα ένα βίντεο με εικόνες ανθρώπων, που έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στη χώρα μας από τα σύνορα με την Τουρκία κι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.

Η HRW σημειώνει πως οι Έλληνες αξιωματικοί συχνά κατασχέτουν και καταστρέφουν υπάρχοντα των μεταναστών, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία έχουν κρατηθεί αναίτια σε «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, για ώρες έως πέντε ημέρες.

Η έκθεση περιέχει 24 τέτοια περιστατικά μετά από συνεντεύξεις με 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράκ, Μαρόκο, Πακιστάν, Συρία, Τυνησία και Υεμένη τους δύο προηγούμενους μήνες στην Τουρκία και τον Μάιο στην Ελλάδα.

Όλοι οι ερωτηθέντες έκαναν λόγο για εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας αλλά και αγνώστων, που φορούσαν στολές και μάσκες όντας εξοπλισμένοι με χειροπέδες, κλομπ και σπρέι.

Δώδεκα άτομα είπαν ότι τους έγδυσαν, τους κατέσχεσαν ταυτότητες, χρήματα και τα πράγματά τους. Μάλιστα, σε επτά περιστατικά τους πήραν ρούχα ή παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με εσώρουχά, ακόμα και μέσα στη νύχτα με χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση περιλάμβανε ξυλοδαρμούς με γροθιές, κλοτσιές και κλομπ, ενώ σε μία περίπτωση αναφέρθηκε η χρήση πυροβόλου όπλου. Σε μια άλλη ένας μαροκινός άνδρας είπε ότι ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τον έσυρε από τα μαλλιά και τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος. Στη συνέχεια απειλώντας τον με ένα μαχαίρι στο λαιμό του και τον υπέβαλε στο μαρτύριο της ψεύτικης εκτέλεσης.

Άλλοι επαναπροώθησαν μία έγκυο ηλικίας 19 ετών από τον Αφρίν της Συρίας και μία άλλη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές πήρα και παπούτσια δύο παιδιών.