Σήμερα είναι: Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
greek english turkish
SOHO ΙΚΤΕΟ AL FARO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης και ποια η διαφορά με το κρυολόγημα

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης και ποια η διαφορά με το κρυολόγημα

01-02-2020

Σε ένα σύννεφο σύγχυσης βρίσκονται αρκετοί ασθενείς για το εάν έχουν γρίπη ή κρυολόγημα καθώς τα συμπτώματα αρχίζουν από το ανώτερο αναπνευστικό. Το ερώτημα απασχολεί πολύ κόσμο και στην χώρα μας, καθώς  περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο γρίπη, ενώ πολύ μεγαλύτερο είναι ο αριθμός εκείνων που αρρωσταίνουν από κάποιον ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, δηλαδή «ίωση».

Άξιο λόγου είναι ότι προκαλούνται από εντελώς διαφορετικούς ιούς. Ειδικότερα, η γρίπη προέρχεται κάθε χρόνο από 3-4 διαφορετικά στελέχη τριών συγκεκριμένων ιών (είναι οι ιοί γρίπης A, B και C). Αντίθετα, το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, με το 10-40% των κρουσμάτων προκαλείται από ρινοϊό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και πόσο διαρκούν
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια.

Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Για πόσες ημέρες ο ασθενής μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;
Αν εμφανιστούν στα παιδιά τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας:

 • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
 • ταχύπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • κυάνωση
 • άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
 • μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
 • διέγερση ή σπασμοί
 • επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα που πρέπει άμεσα να ελεγχθούν είναι:

 • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
 • δύσπνοια
 • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
 • λιποθυμικά επεισόδια
 • σύγχυση
 • πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
Πάσχοντες από: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, αναιμία, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα
Ανοσοκατεσταλμένα
Μεταμοσχευμένοι
Έγκυες, λεχωΐδες, θηλάζουσες
παχύσαρκοι
παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά
κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, στρατιώτες, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα)
επαγγελματίες υγείας
επαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο της πτηνοτροφίας
Πώς θα προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους;
Με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, καλύπτουμε το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόματε, πετάμε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και πάνω από όλα πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας.

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.