Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Προσπάθεια «αποσυμφόρησης» στο τελωνείο των Κήπων.

Προσπάθεια «αποσυμφόρησης» στο τελωνείο των Κήπων.

13-05-2015

Την ενεργοποίηση της 4ης και εδώ και χρόνια ανενεργής λωρίδας στο ρεύμα εισόδου του τελωνείου των Κήπων προωθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τον σκοπό αυτό, προκηρύσσει διαγωνισμό, προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος που θα αναλάβει τις εργασίες που είναι απαραίτητες για την επαναλειτουργία της. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης θα είναι η αποσυμφόρηση της κίνησης που παρατηρείται στο τελωνείο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 19 Μαϊου και ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 135.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σήμερα στο τελωνείο των Κήπων λειτουργούν 3 λωρίδες, για ΙΧ, λεωφορεία και φορτηγά. Η 4η λωρίδα που υπάρχει είναι ανενεργή, καθώς υπάρχει μία τσιμεντένια γεφυροπλάστιγγα, η οποία κλείνει το διάδρομο και η οποία πρέπει να απομακρυνθεί, προκειμένου να ανοίξει ο διάδρομος. Έτσι, μετά το πέρας των εργασιών, στην 4η λωρίδα θα μετακινούνται τα φορτηγά, στην 3η τα λεωφορεία και στις 2 πρώτες τα ΙΧ.

«Πρόκειται για ένα καλό βήμα, για μία θετική κίνηση», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο προϊστάμενος του τελωνείου Κήπων Θανάσης Γρηγορίου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση του προσωπικού, τόσο της αστυνομίας, όσο και του τελωνείου, ενώ είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει το θέμα της κατασκευής νέου κτιρίου».

Το ... πονεμένο θέμα της δημιουργίας νέου κτιριακού συγκροτήματος για το τελωνείο των Κήπων, το οποίο θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες, κι όχι αυτές που υπήρχαν όταν κατασκευάστηκε πριν αρκετές δεκαετίες, έχει «κολλήσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, από τότε που το είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Μοναδική πρόσφατη εξέλιξη η συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Ματζούφα, στα τέλη του περασμένου έτους. Πρόταση της Περιφέρειας είναι να γίνει το έργο μέσω ΣΔΙΤ, αφού, σε άλλη περίπτωση, χρειάζονται περίπου 45 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το σημερινό κτίριο έχει ξεπεραστεί από τον χρόνο και την κίνηση. Έχει πολλές παθογένειες, πολλά προβλήματα που μόνο ένα νέο κτίριο θα μπορέσει να εξαλείψει. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις είναι καλές, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει πίεση και από τους τοπικούς φορείς για νέο κτίριο, με οποιονδήποτε τρόπο και χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί αυτό να επιτευχθεί», αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα που λόγω των υποδομών, αδικείται η πολύ μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων, ενώ ταλαιπωρούνται τόσο πολύ και οι επισκέπτες».

Κική Ηπειρώτου

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη