Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Πώς να φτιάξετε βιογραφικό αν αλλάζετε καριέρα

Πώς να φτιάξετε βιογραφικό αν αλλάζετε καριέρα

10-05-2022

Το βιογραφικό είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας κατά την αναζήτηση εργασίας. Είναι το έγγραφο που συνοψίζει το ποιοι είμαστε ως επαγγελματίες και αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν ιδανικό υποψήφιο/α. 

Όταν έχουμε ήδη διανύσει μια επαγγελματική πορεία, η ενότητα που αφιερώνεται στην προϋπηρεσία μας είναι η κεντρική του βιογραφικού, καθώς στόχος μας είναι να τονίσουμε την πολύτιμη εμπειρία μας.

Τι γίνεται, όμως, αν αυτή η εμπειρία είναι σε άλλο αντικείμενο από αυτό στο οποίο στοχεύουμε τώρα;

Ποια φόρμα βιογραφικού είναι κατάλληλη για όποιον θέλει κάνει στροφή στην καριέρα του και να δοκιμαστεί σε έναν νέο χώρο; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιογραφικό ταιριαστό σε αυτή τη συνθήκη;

Βήμα 1ο: Μάθετε ό,τι μπορείτε για τη νέα σας καριέρα

Πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το βιογραφικό σας, χρειάζεται να αποκτήσετε όσο καλύτερη εικόνα γίνεται του επαγγελματικού χώρου στον οποίο θέλετε να ενταχθείτε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες σημαντικών εταιρειών και μελετήστε προκαταβολικά αγγελίες, ώστε να αποκτήσετε μία καλή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα και για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που εκτιμώνται για εργασία στη θέση (ή στις θέσεις) που θέλετε να διεκδικήσετε. 

Βήμα 2ο: Ξεκινήστε το βιογραφικό σας από την αρχή

Είναι πολύ πιο δύσκολο να τροποποιήσετε το υπάρχον βιογραφικό σας, που είχε δημιουργηθεί έχοντας στο μυαλό έναν διαφορετικό επαγγελματικό τομέα, από το να φτιάξετε ένα καινούργιο από την αρχή.

Ακόμα και η φόρμα βιογραφικού που είχατε χρησιμοποιήσει μπορεί να μην είναι κατάλληλη για την αλλαγή που θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα, η προηγούμενη μπορεί να ήταν πολύ κλασική, ενώ για τις νέες σας φιλοδοξίες να ταιριάζει μια πιο μοντέρνα (ή το αντίστροφο).

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα online εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού, που θα σας δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και θα σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο.

Βήμα 3ο: Προβολείς στις δεξιότητες

Εφόσον η προϋπηρεσία σας δεν μπορεί πλέον να είναι το δυνατό σας χαρτί, εκεί που θα πρέπει να ποντάρετε είναι στις δεξιότητές σας.

Όποια δομή και αν επιλέξετε για το νέο σας βιογραφικό, μην αμελήσετε να εκμεταλλευτείτε λέξεις-κλειδιά από την αγγελία εργασίας στην οποία θα απαντήσετε, καθώς είναι σημαντικό ο πιθανός εργοδότης να δει απευθείας κάποια στοιχεία που ψάχνει.

Αντίστροφο χρονολογικό βιογραφικό

Αν ακολουθήσετε την κλασική δομή του βιογραφικού, εκμεταλλευτείτε την ενότητα του προφίλ, για να συνθέσετε την εικόνα ενός ανθρώπου που, αν και του λείπει εμπειρία στον χώρο, έχει επιθυμητές δεξιότητες, όρεξη να μάθει όσα δεν γνωρίζει και το κίνητρο για να τα καταφέρει στον νέο του ρόλο.

Επίσης, αν σας λείπουν οι επιθυμητές τεχνικές γνώσεις, δώστε έμφαση στις κοινωνικές σας δεξιότητες, χάρη στις οποίες μπορείτε να είστε αποδοτικοί στη νέα σας καριέρα.

Στην καταγραφή της επαγγελματικής εμπειρίας σας, δεν έχει νόημα να αναλύσετε τα προηγούμενα καθήκοντά σας. Αναφέρετε, όμως, εκείνες τις επιτυχίες σας που, αν και ήταν σε άλλο αντικείμενο, τεκμηριώνουν ικανότητες που είναι πολύτιμες και για τη θέση που τώρα θέλετε να διεκδικήσετε. 

Λειτουργικό βιογραφικό

Είναι η δομή που ταιριάζει περισσότερο σε όσους κάνουν αλλαγή καριέρας, καθώς πυρήνας αυτού του βιογραφικού είναι οι κύριες δεξιότητές σας, τις οποίες θα τεκμηριώσετε αντλώντας στοιχεία από την πρότερη εμπειρία σας.

Αφού προβάλετε πρώτα αυτές, στη συνέχεια μπορείτε να καταγράψετε συνοπτικά την επαγγελματική εμπειρία σας, επιλέγοντας να συμπεριλάβετε εκείνους τους ρόλους που έχουν κάποια συνάφεια με τη νέα καριέρα που θέλετε να χτίσετε.