Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Πως το Twitch αντικαθιστά την συμβατική τηλεόραση ως μέσο αθλητικών μεταδόσεων

Πως το Twitch αντικαθιστά την συμβατική τηλεόραση ως μέσο αθλητικών μεταδόσεων

20-01-2022

Παρότι μεγάλες πλατφόρμες όπως αυτές του Netflix ή της Disney για παράδειγμα, κυριαρχούν ως μία εναλλακτική μορφή τηλεοράσης μέσω του streaming από το διαδίκτυο, ένας ακόμη ανταγωνιστής φαίνεται να κυριαρχεί σε μία παραπλήσια κατηγορία. Μιλάμε για το Twitch το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία την κυρίαρχη πλατφόρμα για τη ζωντανή μετάδοση βιντεοπαιχνιδιών και esports, όπως αντίστοιχα έχουμε στην τηλεόραση μεταδόσεις στα παραδοσιακά αθλήματα

Τι ακριβώς είναι το Twitch

Το Twitch ανήκει στην Amazon και αποτελεί μία πλατφόρμα στην οποία κατά κύριο λόγο παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών μεταδίδουν ζωντανά τα παιχνίδια που πραγματοποιούν. Η μετάδοση μπορεί να αφορά επαγγελματικά τουρνουά για αγώνες ή απλό καθημερινό παιχνίδι σε αγαπημένα παιχνίδια. Ενδεικτικό της κυριαρχίας του Twitch στο συγκεκριμένο τομέα είναι πως το 2021 το 91% όλου του streaming βιντεοπαιχνιδιών καλυπτόταν από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ο ανταγωνισμός από πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook ήταν ουσιαστικά μηδαμινός.

Τα ρεκόρ του Twitch εντυπωσιάζουν

Σε λιγότερο από μία δεκαετία το Twitch κατάφερε το μεγάλο επίτευγμα, να γίνει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα στο διαδίκτυο στον συγκεκριμένο τομέα. Καθημερινά, ανά πάσα στιγμή της ημέρας πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες παρακολουθούν το Twitch. Τα ρεκόρ θέασης σπάνε το ένα μετά το άλλο και εντυπωσιάζουν.

Στις 19 Μαΐου 2020, ο Lex Veldhuis, ένας επαγγελματίας Ολλανδός παίκτης πόκερ, έσπασε το ρεκόρ streaming στο πόκερ με 58.500 ταυτόχρονους χρήστες να παρακολουθούν το παιχνίδι. Ο Thomas Simοns που εμφανίζεται στο Twitch με το ψευδώνυμο TommyInnit είναι ένας 18χρονος Άγγλος streamer που έσπασε το ρεκόρ ταυτόχρονων θεάσεων στο Minecraft την 1η Δεκεμβρίου του 2020 με 660.133 online χρήστες. Ο Ισπανός streamer David Martinez είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο ρεκόρ στο Fortnite και συνολικά στην κατηγορία του gaming στο Twitch, με τον εκπληκτικό αριθμό των 2.400.000 ταυτόχρονων θεάσεων που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021. 

Η δημοτικότητα των esports εκτόξευσε το Twitch

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του Twitch είναι αναμφίβολα η αύξηση της δημοτικότητας των esports. Τα esports αποτελούν μία εναλλακτική μορφή των κλασικών αθλημάτων που παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση επί δεκαετίες και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να απολαμβάνουμε. Αποτελούν την ψηφιακή έκδοση των σπορ και μία πλήρως ανταγωνιστική μορφή με επαγγελματικές διοργανώσεις και έπαθλα που αξίζουν εκατομμύρια. Βέβαια, οφείλει κανείς να παραδεχτεί πως και το ίδιο το Twitch βοήθησε τρομακτικά την άνοδο και την καθιέρωση των esports.

Αυτή τη στιγμή τα esports αποτελούν έναν από τους πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενους οικονομικά τομείς στον κόσμο. Το 2016 περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούσαν από τις οθόνες τους esports, ο αριθμός ξεπέρασε τα 450 εκατομμύρια το 2019 και τα 560 εκατομμύρια το 2021. Μάλιστα στις ΗΠΑ, πάνω από 170 κολέγια και πανεπιστήμια διαθέτουν προγράμματα esports, προσφέροντας σε ετήσια βάση 16 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Τα κολεγιακά πρωταθλήματα esports προσελκύουν πάνω από 1.350 σχολές και 40.000 παίκτες. Τα νούμερα αυτά φαίνονται ήδη εντυπωσιακά, όμως πρόκειται να αυξηθούν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται πως τα esports αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο πλέον με τα παραδοσιακά αθλήματα. Γι’ αυτό και στον τομέα της τηλεθέασης τα μεγέθη είναι απολύτως συγκρίσιμα και θεωρούνται από πολύ κόσμο ήδη μία νέα κατηγορία σπορ.

Εκτιμήσεις για την τηλεθέαση των esports στο μέλλον

Σημαντικό για την ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών και των esports αποτελεί το γεγονός πως τα γραφικά τους έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο που μοιάζουν πλέον σχεδόν απόλυτα με την πραγματική καθημερινή μας εμπειρία. Πλέον τα παιχνίδια τρέχουν πολύ ομαλά στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και σε αναλύσεις 4K, κάτι που έχει αποτέλεσμα ιδιαίτερα ρεαλιστικά γραφικά και μία εμπειρία που εντυπωσιάζει τους θεατές.

Επίσης, δημιουργείται ένα νέο κοινό, το οποίο παρακολουθεί ήδη και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα επόμενα χρόνια esports ακόμα κι αν δεν συμμετέχει το ίδιο ενεργά σε αυτά. Αυτό σημαίνει πως η θέασή τους θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για διαφήμιση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εάν εξαιρετικά κερδοφόρο εμπορικά προϊόν, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει τα οικονομικά δεδομένα πολλών εκ των παραδοσιακών αθλημάτων.