Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Τένις" απαντήσεων για το θέμα της ανάπλασης της παραλιακής της Αλεξ/πολης

"Τένις" απαντήσεων για το θέμα της ανάπλασης της παραλιακής της Αλεξ/πολης

25-02-2016

Δεν άφησε να "πέσει κάτω" ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, το άρθρο που υπέγραψε ο Υποναύαρχος του Λ.Σ. (ε.α.), Νικόλαος Παπανικολόπουλος, με τίτλο "φτάνει πια η κοροιδία για την ανάπλαση της παραλιακής".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης στη σχετική του απάντηση:

«Για όσους δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και θέλουν να βρίσκονται στην επικαιρότητα, και μόνο για αυτό τους απαντώ, ότι το θέμα  δύο (2) του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου της 23-02-2016, είχε να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι για να διαθέσει ο Δήμος το ποσό των 2.500.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης κάτω από τον Φάρο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ (20) ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ .Εάν δεν συμβεί αυτό δεν μπορεί να διατεθεί το ποσό αυτό αλλά κινδυνεύουν και άλλα 5.500.000 ευρώ για το επάνω μέρος της παραλίας, τις αποθήκες, την ιχθυαγορά κ.ά.».

Από την άλλη πλευρά με επιστολή του στο e-evros.gr, ο κύριος Παπανικολόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Αντί  άλλης απαντήσεως παραθέτω αυτούσιο άρθρο μου με ημερομηνία  14  Νοεμβρίου 2012".                        

 ΑΡΧΙΖΕΙ 

                       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ   ΣΥΜΒΑΣΗ

ΔΙΚΑΙΟΣ  Ο  ΕΠΑΙΝΟΣ  ΑΛΛΑ  ΤΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΜΕΤΡΑΕΙ

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί, τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης.

Είναι γεγονός ότι στην υλοποίησή της υπήρχε πραγματικό πρόβλημα καθώς ο συγκεκριμένος χώρος από το 1966  ήταν χαρακτηρισμένος ως χερσαία ζώνη λιμένα. Οποιαδήποτε διαχείριση ή χρήση, επέμβαση ή κατασκευή  στη χερσαία ζώνη λιμένα διέπεται από ειδική νομοθεσία με πολύπλοκες διαδικασίες..

Τα προβλήματα όμως επιδέχονται λύσεις .και εν προκειμένω η λύση θα ερχόταν μόνο μέσα από τη συνεργασία των δυο εμπλεκομένων Φορέων,  του Δήμου Αλεξανδρούπολης και  του Λιμενικού Ταμείου (από το 2001 ΟΛΑ ΑΕ).

Δυστυχώς και από τις δυο πλευρές κατά καιρούς διατυπώνονταν  εσφαλμένες απόψεις και οι λύσεις που είχαν δοθεί ήσαν «μεσοβέζικες». Επί χρόνια, Δήμος  και  Φορέας Διαχείρισης του λιμανιού, βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση που διανθιζόταν και από τα παράπλευρα θέματα της λαϊκής αγοράς και του χώρου στάθμευσης. Η αντιπαράθεση αυτή δυο φορές    έφτασε μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες.

Από το 1993, που αναδείχτηκε το πρόβλημα της παραλιακής,  στην αρχή  ως υπηρεσιακός παράγοντας αλλά  και μετά ως απλός πολίτης, το βιώνω σε όλες του τις διαστάσεις. Έτσι, ανεπιφύλακτα μπορώ να πω ότι η  προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης, μεταξύ Δήμου και Οργανισμού Λιμένα (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) η οποία  υπογράφηκε, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, αξίζει το δημόσιο έπαινο.

Η προγραμματική σύμβαση, οδηγεί  στη σωστή λύση του προβλήματος αλλά από μόνη της  δεν τη διασφαλίζει. Οι  αρμόδιοι για  τη χρηματοδότηση του έργου φορείς, οφείλουν να στηρίξουν την υλοποίησή του.

Διαφορετικά η προγραμματική σύμβαση θα καταλήξει «δώρο άδωρο».   

Μακάρι, να πάνε όλα κατ ευχήν.

                                                                       Αλεξανδρούπολη   14  Νοεμβρίου  2012

                                                                           ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                                                   Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)  

ΛΗΓΕΙ 

Υ. Γ Το χρονοδιάγραμμα των 29 μηνών που αναφερόταν σε  αυτή την Προγραμματική Σύμβαση, προφανώς και δεν τηρήθηκε.                                                                        Αλεξανδρούπολη   25 Φεβρουαρίου  2016

                                                                            ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                                                     Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)