Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

e - υεξία

Σπαθόλαδο: Ένα ακόμη θαύμα της φύσης

Σπαθόλαδο: Ένα ακόμη θαύμα της φύσης

22-01-2022

Υπερικό ονομαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα -πορτοκαλί ενώ τα πέταλα, συνήθως είναι κίτρινα-πορτοκαλί.

Το θεραπευτικό έλαιο σπαθόλαδο ή σπαθόχορτο ή βαλσαμέλαιο στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γίνονταν από τα σπαθιά, για αυτό κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του. Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%).

Το Βαλσαμέλαιο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες συπτικό.

Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων των μυών και του συνδετικού ιστού. Είναι διεγερτικό και ιδιαίτερα τονωτικό και χρησιμοποιείται πολύ από καταθλιπτικά άτομα διότι προσδίδει ανακούφιση, ηρεμεί χαλαρώνει και βελτιώνει τον ύπνο.

Το σπαθολαδο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης των νεύρων της κατάθλιψης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο με συμπτώματα εκνευρισμού νευρωπονων και ανησυχίας. Καταπραΰνει τη την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους.

Όταν ληφθει εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Είναι επίσης πολύ καλό διουρητικό και συνίσταται για τη χώνεψη και γενικότερα την δυσπεψία.