Κάτι τρέχει στον Έβρο
Σπουδαία διεθνής διάκριση για τον Εβρίτη Καθηγητή Πνευμονολογίας Πασχάλη Στειρόπουλο
O Εβρίτης, με καταγωγή από την Ορεστιάδα, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και της Μονάδας Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Πασχάλης Στειρόπουλος απέσπασε μια σπουδαία διεθνής διάκριση.
Συγκεκριμένα ανήκει στο στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως για το έτος 2023, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από Scopus/Elsevier και Stanford University.
Ο ίδιος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως "αποτελεί μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που οφείλεται στην προσωπική αφοσίωση αλλά και στις συνεργασίες και την ομαδική δουλειά.
Πολλές ευχαριστίες στους συνοδοιπόρους μου όλα αυτά τα χρόνια!"
Ο Πασχάλης Στειρόπουλος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) (1996).
Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Πνευμονολογία στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» (2005) και τη διδακτορική του διατριβή στην Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ (2007). Μετεκπαιδεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Vrije Universiteit Brussel, Belgium (2007-2008) και στο Sleep Disorder Center, Vita-Salute San Raffaele University, Milan, Italy (2018-2019).
Σήμερα είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του ΔΠΘ και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Είναι ακόμη Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου» του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα, οι διαταραχές ύπνου και οι διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες. Συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων European Sleep Apnea Database (ESADA), είναι μέλος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης Ύπνου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society, ERS) και μέλος της διοικητικής επιτροπής του European Burden of Disease Network.
Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας των Κατευθυντήριων οδηγιών της ERS (2014-2017). Έχει συγγράψει >300 άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με κριτές (h-index=43, με περισσότερες από 7760 αναφορές) και 16 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία Πνευμονολογίας και Ιατρικής του Ύπνου.
Ως προσκεκλημένος ομιλητής, έχει δώσει πάνω από 320 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πεδία σχετικά με την Πνευμονολογία και την Ιατρική του Ύπνου.
Είναι κριτής σε πάνω από 40 διεθνή ιατρικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 8 από αυτά.
Έχει επίσης διατελέσει κύριος ερευνητής σε σειρά πολυκεντρικών μελετών και ερευνητικών πρωτοκόλλων.