Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στις 4 Οκτώβρη η κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης

Στις 4 Οκτώβρη η κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης

01-10-2019

Σε κινητοποίηση κατά των βάσεων και ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις Αλεξανδρούπολης, την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ύπαρξη μιας οιονεί ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν ένας στόχος υψηλής προτεραιότητας για τον ελλιμενισμό των πλοίων τους και συγχρόνως θα τους έδινε και στρατηγικό πλεονέκτημα. Η γεωγραφική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και των γνωστών συνθηκών αστάθειας και ανταγωνισμών στις ακτές της Κριμαίας και της Ουκρανίας, είναι κομβική. Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επαρκή κρηπιδώματα, σε αρκετά σημεία τους το βάθος είναι κατάλληλο για να ελλιμενιστούν πλοία που αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας των ΗΠΑ και των οποίων το βύθισμα, λόγω των θόλων των ανθυποβρυχιακών συσκευών που έχουν, είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερο και από αεροπλανοφόρα.

Παράλληλα, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει το λιμάνι, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις αυτό να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση για:

• Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

• Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

• Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

• Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

• Όχι στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.