Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το θέμα της μετονομασίας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το θέμα της μετονομασίας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

To 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης μετονομάζεται σε "4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Θεόδωρος Κάστανος"

10-04-2021

Η μετονομασία του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης την προσεχή Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στις ώρα 15:00  η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το 4ο Γυμνάσιο θα πάρει το όνομα του Θεόδωρου Κάστανου ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ως παιδαγωγός, αποτέλεσε έναν από τους θεμέλιους λίθους της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Αλεξανδρούπολης.

Ο Θεόδωρος Κάστανος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου το 1886, σύμφωνα με το βιογραφικό που επισυνάφτηκε στη διδακτορική του διατριβή.

Στα είκοσι του χρόνια, το 1908, διορίσθηκε ως δάσκαλος στο Βίκι Χίου, όπου και εργάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το 1913, η κοινότητα του Βροντάδο, συγκινημένη από την εργασία του νεαρού δασκάλου, του έδωσε υποτροφία από το Πρώιο Κληροδότημα και έτσι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Ιένας στη Γερμανία για σπουδές Παιδαγωγικών και Φιλοσοφίας, όπου καλλιεργήθηκε η ιδέα της 'Νέας Αγωγής' και του 'Νέου Σχολείου'.

Το 1921 διορίζεται ο πρώτος άντρας Διευθυντής στην ιστορία των Αρχιγένειων Εκπαιδευτηρίων στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, όπου μαζί με τον Αδαμάντιο Ταμβακίδη, Γυμνασιάρχη τότε των 40 Εκκλησιών, παραδίδουν παιδαγωγικά μαθήματα στους δασκάλους της Εκπαιδευτικής περιφέρειας Τυρολόης – Σηλυβρίας, στοχεύοντας στην αναδιοργάνωση των Εκπαιδευτηρίων.

Τον Οκτώβριο ωστόσο του επόμενου χρόνου, η διαταγή του Ελληνικού Στρατηγείου για την άμεση εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον Ελληνικό Πληθυσμό τον έκαναν την τραγική φιγούρα που θα μετέφερε τα Αρχιγένεια μακρυά από την Ιστορική τους θέση. Αφού έδωσε εσπευσμένα εσπευσμένα πιστοποιητικά σπουδών στις δευτεροετείς φοιτήτριες του διδασκαλείου, μετέφερε το Ίδρυμα, αρχικά στην Παλιά Ορεστιάδα (Καραγάτς), όπου συγχωνεύτηκε με το Ζάππειον Ανώτερον Παρθεναγωγείον Αδριανουπόλεως. Εκεί δίδαξε για έντεκα περίπου μήνες, και όταν με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, το Κάραγατς παραχωρήθηκε στους Τούρκους, με δικές του ενέργειες, μετέφερε τα εκπαιδευτήρια στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε πάλι με ζήλο την οργάνωση του νέου Ιδρύματος και με πολλή υπομονή και επιμονή ίδρυσε το Διδασκαλείο, από το οποίο το 1934 προέκυψε η Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής.

 

Δείτε αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν:


 1. Αιτήσεις-Ενημερώσεις
 2. Ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου (Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)
 3. Λήψη απόφασης για την καταστροφή αντικειμένου που δεν έχει καμία αξία (άρθρο 199 παρ. 6 Ν. 3463/06) (Εισηγ. κ. Καδόγλου Κ.)
 4. Έγκριση για την ανάθεση των εργασιών «Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε τρίτους» (Εισηγ. κ. Μανωλίκας Δ.)
 5. Έγκριση ισολογισμού και απολογισμού του Κληροδοτήματος Ευστάθιου Τριανταφυλλίδη για το οικονομικό έτος 2020 (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
 6. Έγκριση ισολογισμού και απολογισμού του Κληροδοτήματος Βασιλείου Φωτίου του Νεοκλέους για το οικονομικό έτος 2020 (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
 7. Έγκριση ισολογισμού και απολογισμού του Κληροδοτήματος Αντουανέττας Δεμντζάν του Ιωάννου για το οικονομικό έτος 2020 (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
 8. Έγκριση υποβολής αιτήματος προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. για παραχώρηση χρήσης αορίστου χρόνου ακινήτου με αντάλλαγμα, καταρχήν για τη στέγαση και λειτουργία Νηπιαγωγείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
 9. Έγκριση εκμίσθωσης τεμαχίου με αρ. 529 στην περιοχή Καλλιθέα – Ν. Χηλή, εμβαδού 960,38 τ.μ. (Εισηγ. κ. Ψαλτοπούλου Ελ.)
 10. Αυτοδίκαιη άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης (Ν. 4759/2020) στο ΟΤ 513- 512 (Εισηγ. κ. Πορτοκαλίδης Κ.)
 11. Βεβαίωση αδυναμίας εκτέλεσης των εργασιών του Καθαρισμού Ακτών με ίδια μέσα του Δήμου (Εισηγ. κ. Ρούφος Ευαγγ.)
 12. Κατάλογος νέων εκπαιδευτών Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Εισηγ. κ. Πασχαλίδου Ζ.)
 13. Εισηγητική έκθεση για την υποχρεωτική αναμόρφωση του εγκεκριμένου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) έτους 2021 του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 34574/05-07-2018, τις οδηγίες της εγκυκλίου 44485/6.8.2019 και την με αριθ. 65270/19.11.2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (Εισηγ. κ. Κιζιρίδης Γ.)
 14. Επικαιροποίηση προσθήκης επωνυμίας 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης σε ¨4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Θεόδωρος Κάστανος ¨ (Εισηγ. κ. Μουλατζίδου Λαζαρίδου Δ.)
 15. Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 6/01.02.2021 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α. σχετικά με τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων δημοτών (Εισηγ. κ. Μιχαηλίδης Χ.)