Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

To 7ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων και στην Αλεξανδρούπολη

To 7ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων και στην Αλεξανδρούπολη

05-12-2022

To 7ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων θα φιλοξενήσει η Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, με συνδιοργανωτή το Σκακιστικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο του Εθνικού στις 11 το πρωί στην πόλη μας και ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Οι συμμετέχοντες λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έγκαιρα στο mail: [email protected] (6974969279).

VW Τερζενίδης

Οδηγίες και link με υλικό για τον διαγωνισμό

Θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (3 ορθόδοξα δύο κινήσεων, 3 σπουδές και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά και αντίστροφα) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών.

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών. Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχει πολύ χρήσιμο υλικό εδώ (περιγραφή των έξι κατηγοριών προβλημάτων και του τρόπου γραφής των λύσεων, ειδική αναφορά στα βοηθητικά, τα αντίστροφα και τις σπουδές, όλα τα θέματα και οι λύσεις των 5 πρώτων Κυπέλλων κ.ά.) καθώς και μία πολύ κατατοπιστική σχετική διάλεξη εδώ.

Ενημέρωση σχετικά με τους αγώνες θα υπάρχει στο www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr

Συνοπτική περιγραφή

Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης μπορεί να τοποθετήσει τις θέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται (μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπαθεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια.

Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο. Η σωστή και πλήρης λύση σε κάθε πρόβλημα βαθμολογείται με 5 βαθμούς. Συνεπώς το μάξιμουμ των δυνατών βαθμών είναι 14 προβλήματα x5 βαθμοί = 70 βαθμοί.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, και μόνο τότε, υπερισχύει ο μικρότερος χρόνος (εδώ το μάξιμουμ είναι 150 λεπτά).

Βαθμολόγηση, βραβεύσεις, Rating

Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας. Τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές «ELO» (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται).

Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος (θεωρείται όποιος δεν κλείσει, μέσα στο 2022, τα 23 του χρόνια,έχει δηλαδή γεννηθεί από το 1999 και μετά) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια. Μετάλλιο θα απονεμηθεί και στην πρώτη γυναίκα.

Οι κατά τόπους Διευθυντές Αγώνων μπορούν προαιρετικά να βαθμολογήσουν (ανεπίσημα) σε τοπικό επίπεδο τους λύτες της πόλης τους και να τους βραβεύσουν ανάλογα.

Ώρα έναρξης

Η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί αυστηρά για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις). Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (20-30 λεπτά) ώστε να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Σκακιστικό τμήμα Εθνικού, Πλατεία Πολυτεχνείου, Κτήριο Παλιάς Δημαρχίας, 1ος όροφος.

Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Κουτσοπούλου, τηλ. 6974969279, mail: [email protected]

Υπεύθυνος για τη γενική διοργάνωση είναι ο 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας -στη λύση σκακιστικών προβλημάτων- Νίκος Μενδρινός (στοιχεία επικοινωνίας πιο πάνω) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο.

Την τριμελή επιτροπή ενστάσεων, αρμόδια και για οτιδήποτε δεν αναφέρεται στην παρούσα Προκήρυξη, αποτελούν οι: Χάρης Φουγιαξής, Δημήτρης Σκυριανόγλου και Νίκος Μενδρινός.