Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το e-evros.gr για 4η ημέρα στα σύνορα του Έβρου - Συνεχής ροή ενημέρωσης

Το e-evros.gr για 4η ημέρα στα σύνορα του Έβρου - Συνεχής ροή ενημέρωσης

02-03-2020

(19:40) Κάτω από τις Φέρες (στις 17:00 περίπου), μία μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα.

Στην περιοχή του Δέλτα Έβρου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις του Στρατού και της Αστυνομία αυτή τη στιγμή και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τσιρόζη.

Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών.

Αστυνομία, στρατός αλλά και κάτοικοι σταμάτησαν την προσπάθειά τους, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

πηγή video: Vaios Katsougias - Έλληνας λεβέντης Εθελοντής με καταγωγή από την Καρδίτσα.


(19:00) Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σήμερα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.


(18:45) Πριν από λίγη ώρα στις Φέρες, μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα. Αστυνομία, στρατός αλλά και κάτοικοι σταμάτησαν την προσπάθειά τους, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα: https://bit.ly/3aik6hu


(18:30) Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήθος μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, επί ποδός βρίσκονται δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ στο σημείο βρίσκεται και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Κήπων παραμένει ανοιχτό.

Αλλά και στην περιοχή του Δέλτα Έβρου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις του Στρατού και της Αστυνομία αυτή τη στιγμή και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τσιρόζη. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών.

Στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 3 διμοιρίες των ΜΑΤ, στρατός αλλά και πολίτες που σαν τείχος ορθώνονται μπροστά στη λαοθάλασσα.


(17:00) Η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει μια «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα, μετά από αίτημα της Ελλάδας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

 


(12:00) Μεταδίδουμε πλάνα από την ώρα που επετράπη στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουμε το "σημείο 0", στις Καστανιές. Η είσοδος στο συγκεκριμένο σημείο στους δημοσιογράφους γίνεται την στιγμή που θέλει η ελληνική πλευρά να διευκολυνθεί στο έργο της καθώς ως γνωστό το πλήθος των μεταναστών όταν βλέπει κάμερες συγκεντρώνεται σε ένα σημείο.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαψεύδει τη γνησιότητα βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα και φέρεται να δείχνει τον θάνατο σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Προσοχή στην προπαγάνδα και τα fake news!

Στα κρατητήρια της Αδριανούπολης κρατείται η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Σοφία Καρτάλη, η οποία συνελήφθη χθες, Κυριακή, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας με την κατηγορία ότι μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.


(11:00) Το e-evros.gr βρίσκεται πίσω από την ουδέτερη ζώνη και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ στο σημείο 0. Για 4η ημέρα στρατός και αστυνομία δίνουν μάχη καθώς χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη με σκοπό να περάσουν στην ελληνική πλευρά.


(09:30) Οι συγκρούσεις μεταξύ παράνομων μεταναστών και αστυνομικών να είναι αδιάκοπες.

Αυτήν την ώρα στα σύνορα του Έβρου Τούρκοι ρίχνουν χημικά στις Ελληνικές Δυνάμεις.


(08:30) Kαταγράψαμε την διαδρομή από τον κόμβο των Κήπων μέχρι και το Σουφλί. Όπως μπορείτε να διακρίνεται και στα πλάνα η συγκεκριμένη διαδρομή είναι "πεντακάθαρη" πράγμα που σημαίνει ότι τα παλικάρια εδώ πάνω στα σύνορα κάνουν εξαιρετική δουλειά.

«Μάγκες, ο Έβρος ΔΕΝ πέφτει με τίποτα, να το ξέρετε".


Από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν τα εξής:

Κατα μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9877 αποτροπές εισόδου.

Συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.


Ακόμη μια νύχτα έντασης εκτυλίχθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τις ελληνικές Δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό των Καστανέων και προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Πετροπόλεμοςκαπνογόνα, ακόμη και χημικά από drones από την τουρκική πλευρά συνθέτουν την «εκρηκτική» εικόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής ο “Αίαντας” το όχημα της Αστυνομίας έριχνε μπλε μπογιά στους αλλοδαπούς που επιχειρούσαν κατά μεγάλες ομάδες και σε διαφορετικά σημεία του φράκτη να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εντοπιστούν αμέσως κάποιοι που θα κατορθώσουν να περάσουν μεμονωμένα από κάποια σημεία του φράκτη, από τους αστυνομικούς που περιπολούν σε απόσταση από το θέατρο των επιχειρήσεων, με αποστολή να συλλαμβάνουν όσους περνούν.