ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
Αθανάσιος Γ. Καΐσας
Αθανάσιος Γ. Καΐσας
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Εθνικής Αντιστάσεως 64

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Θρησκευτικά μνημεία Διδυμοτείχου

 

Το Διδυμότειχο εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι συρρέουν για να επισκεφθούν τα πολλά και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Εκτός από τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής στο Διδυμότειχο μπορεί κανείς να επισκεφτεί και τα παρακάτω θρησκευτικά μνημεία:

Το βυζαντινό ναϋδριο της Αγίας Αικατερίνης,  υστεροβυζαντινό ταφικό παρεκκλήσι επάνω στο λόφο του Καλέ και κοντά στο χώρο των βυζαντινών ανακτόρων.

Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου (1834) με θαυμάσιες φορητές εικόνες, αφιερώματα των συντεχνιών της πόλης και τις τοπιογραφίες του θωρακίου του ξυλόγλυπτου τέμπλου.  Στα βόρεια του ναού εφάπτεται το σωζόμενο τμήμα Βυζαντινού ταφικού παρεκκλησίου , τμήματος αυτοκρατορικής Μονής με βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, χαράγματα και λαξευμένους στο βράχο χώρους, ο ένας από τους οποίους είναι γνωστός ως φυλακή του Καρόλου του 12ου , βασιλέως της Σουηδίας. 

Ο μεταβυζαντινός ναός του Σωτήρος Χριστού (1846), με λίθινη καμαρωτή ανωδομή και υψηλότατης αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο. Δύο από τις ιερές εικόνες η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας της «Δυμοτειχίτισας» από το πρώτο μισό του 14ου αιώνα, πιθανότατα αυτοκρτορικό δώρο προς την πόλη  και η δεσποτική εικόνα του Χριστού αποτελούν έργα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας και προσκυνούνται ως θαυματουργές.

Ο μεταβυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1839) με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες, αφιερώματα των συντεχνιών.

Ο αρμενικός ναός του Αγίου Γεωργίου (Σούρπ Κεβόρκ) (1826-1831), ιδιότυπος ναός από τις αρχές του 19ου αιώνα  στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτη, όπου είχε στεφθεί αυτοκράτορας ο Ιωάννης ο Στ΄ο Καντακουζηνός στις 26 Οκτωβρίου του 1341.

Στην πόλη και έξω από αυτήν βρίσκονται ακόμη σειρά προσκυνημάτων και παρεκκλησίων, πολλά από τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, όπως το αρχαιότατο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας , όπου οι πιστοί κρεμούν κομμάτια υφάσματος από δένδρο της αυλής για αν ιαθούν, ή ο Άγιος Βλάσης, συνδεδεμένος με τους μύθους για την άλωση του Διδυμοτείχου και τερματισμός των παραδοσιακών ιπποδρομιών που διεξάγονταν στη γιορτή του.

Στο ίδιο χωριό  σημείο έλξης των πιστών αποτελεί ο τάφος και το παρεκκλήσι του εθνομάρτυρα Κυρίλλου του Στ΄, Οικουμενικού Πατριάρχου μέχρι το 1818 ο οποίος το 1821 μαρτύρησε στην Αδριανούπολη και το σκήνωμά του ρίχτηκε στον Έβρο.

Στο χωριό Πύθιο του Δήμου Διδυμοτείχου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκεται το Βυζαντινό κάστρο του Ιωάννη Καντακουζηνού, το απόρθητο θησαυροφυλάκιο και καταφύγιο του αυτοκράτορα.. Το μνημείο βρίσκεται δίπλα στο διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό , ένα από τα ιδανικά για αναψυχή μέρη της Θράκης.

Έξω από το χωριό Πραγγί υπάρχουν τα ερείπια ενός ναού του 11ου αιώνα στην ανασκαφή του οποίου βρέθηκε ένα θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο.


Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Διδυμοτείχου

Για περισσότερες φωτογραφίες κλικ εδώ

Θρησκευτικά μνημεία Διδυμοτείχου Θρησκευτικά μνημεία Διδυμοτείχου Θρησκευτικά μνημεία Διδυμοτείχου Θρησκευτικά μνημεία Διδυμοτείχου
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Ελισσαίος
Ελισσαίος
Τεχνική Κατασκευαστική Εταιρεία
Ιωακείμ Καβύρη 83

Biscotto
Biscotto
Games & More
Δικαστηρίων 42

WINLINE
WINLINE
Ενεργειακά συστήματα κουφωμάτων
Λ. Δημοκρατίας 373

Ο Μαστοράκος
Ο Μαστοράκος
Τεχνικό πολυκατάστημα
2ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Νέας Χηλής

FOR HUGS
FOR HUGS
Βρεφική - Παιδική διακόσμηση / ένδυση / υπόδηση
Κ. Παλαιολόγου 40

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Gorilla.gr Kitchen
Gorilla.gr Kitchen
Street food - Canteen
Τέρμα Καραολή και Δημητρίου

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
Ανέστης
Ανέστης
Μάρκετ
Εθν. Αντιστάσεως 46

Πασχαλίνα Πετρά
Πασχαλίνα Πετρά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κ. Παλαιολόγου 28

Studio photo center
Studio photo center
Γάμος - Βάπτιση - Εκδηλώσεις
Λ. Δημοκρατίας 134
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
Ταξίδι στη Χώρα της Σαμοθράκης
Ταξίδι στη Χώρα της Σαμοθράκης