- Πωλείται Huawei P50 Pro 8/256GB από ιδιώτη στην Αλεξανδρούπολη
(03-11-2024) - Πωλείται αγροτεμάχιο με ελαιόδεντρα στον Πόταμο Αλεξανδρούπολης
(02-11-2024) - Πωλείται mercedes Kompressor 200 από ιδιώτη στην Αλεξανδρούπολη
(02-11-2024) - Ζητούνται σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόρων από το εστιατόριο του Άη Γιώργη στη Μάκρη
(02-11-2024) - Ταξιδιωτικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη αναζητά επαγγελματία οδηγό για μόνιμη εργασία
(01-11-2024) - Ξενοδοχείο στην Αλεξανδρούπολη αναζητά προσωπικό δύο ειδικοτήτων
(01-11-2024)
Κοίλα: Το χωριό όπου 892 Θρακιώτες επαναστάτες έδωσαν όρκο για την πατρίδα!
Τα Κοίλα είναι ημιορεινός οικισμός του νομού Έβρου, χτισμένος σε υψόμετρο 180 μέτρων. Ανήκει στον πρώην Δήμο Φερών και βρίσκεται 48 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Το μικρό αυτό χωριό όμως, έχει ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους, καθώς τα Κοίλα του Έβρου αποτελούν έναν οικισμό με δείγματα ζωής ήδη από τον 6ο π. Χ. Στα όρια του χωριού, είναι ορατά πολύ καθαρά τα προϊστορικά κάστρα και μεγαλιθικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας.
Στην ιστορική εκκλησία των Κοίλων, τον Άγιο Γεώργιο είχαν συγκεντρωθεί το 1821, οι 892 Θρακιώτες επαναστάτες, δίνοντας όρκο στην πατρίδα, ξεκινώντας το δύσκολο αγώνα για τη λευτεριά, μαζί με τους υπόλοιπους επαναστατημένους Έλληνες. Οι Θρακιώτες αγωνιστές έδωσαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους, σε ένα από τα πιο δύσκολα γι' αυτούς σημεία της τότε αυτοκρατορίας.
Τα Κοίλα κατοικήθηκαν αποκλειστικά από Πόντιους πρόσφυγες που έφτασαν από τα Σούρμενα και τη Σαμψούντα, ενώ από τη δεκαετία του 1970 σταδιακά το χωριό εγκαταλείφθηκε και στην απογραφή του 2011 είχε μόλις 7 μόνιμους κατοίκους.
Στο συγκεκριμένο χωρό από το 1991 λειτουργεί παράρτημα του γερμανικού ιδρύματος "Κοινωνία για τα Παιδιά".
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η ήπια και εναλλακτική έκτιση της ποινής ανήλικων Γερμανών υπηκόων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα μικρο-παραβατικότητας στη χώρα τους.
Τα παιδιά κατά την παραμονή τους στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ορεινού χωριού ακολουθούν καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διδασκαλία μαθημάτων του γερμανικού σχολείου από Ελληνίδα καθηγήτρια. Παράλληλα, απασχολούνται σε διάφορες εργασίες, οι οποίες αφορούν στη διαμονή τους εκεί, όπως για παράδειγμα κηπουρική, καθαριότητα, βαψίματα και όποια άλλη ανάγκη ενδέχεται να προκύψει και μπορούν να την καλύψουν.
Η παραμονή τους στα Κοίλα, διάρκειας από ένα ή δύο χρόνια το περισσότερο, περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες όπως γυμναστήριο, αθλητισμό, εκδρομές αλλά και αποδράσεις σε κοντινά μέρη και εξόδους τα Σαββατόβραδα.