Σήμερα είναι: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 2019

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


Γυροπιτούλης

Γυροπιτούλης

Suvlaki bar

Λ. Δημοκρατίας 266


Κolibri

Κolibri

e-shop μόδας & showroom

Κικόνων 40


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


VAMOS ΙΚΤΕΟ Δερέμπεης μικρό

Αρχαιολογικός χώρος Χάνα - Τραϊανούπολη.

Η Χάνα Τραϊανούπολης (Τουρκικά: Καρά Ιλιτσάντακι Χάνι, Kara Ilıca'daki Hanı), γνωστό και ως το Χάνι του Έβρενος Μπέη είναι ένα από τα παλαιότερα Οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια.

Χτίστηκε το 1370-90 από τον Γαζή Αχμέτ Εβρενός και βρίσκεται στα Λουτρά Τραϊανούπολης. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο Λουτρό. Το μνημείο είναι ορθογώνιο με εξωτερικές διαστάσεις 38,80x13 μέτρα .

Η Τραϊανούπολη υπήρξε σημαντική Ρωμαϊκή πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Μάρκο Ούλπιο Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό.

Στην Τραϊανούπολη υπήρχαν θερμές ιαματικές-πηγές και δημιουργήθηκε μια λουτρόπολη. Κατά το Βυζάντιο την περίοδο 7ου και 14ου αναφέρεται η Τραϊανούπολη ως μητρόπολη της εκκλησιαστικής επαρχίας Ρόδοπης.

Η Χάνα ήταν Χάνι, δηλαδή ξενώνας (αποτέλεσε οδικό σταθμό) και πίσω από την Χάνα κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν λουτρώνες (χαμάμ), σήμερα ερείπια τα οποία χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

Σήμερα η περιοχή είναι επισκέψιμη. Σώζονται σε καλή κατάσταση η «Χάνα» και οι λουτρώνες. Στην ίδια έκταση λειτουργούν οι ιαματικές πηγές με εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπία, εισπνοθεραπία, καθώς και ξενώνες, εστιατόριο και άλλες διευκολύνσεις για τους επισκέπτες.

Οι πηγές είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος. Η θερμοκρασία τους φτάνει τους 52° C . Χαρακτηρίζονται ως υδρο - θειο - χλωριο - νατριούχες. Τα νερά τους είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, ηπατικών δυσλειτουργιών, πεπτικών διαταραχών.

Τα λουτρά λειτουργούν από τη Διαδημοτική Επιχείριση Λουτρών Τραϊανούπολης (ΔΕΛΤΑ) και οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι 26 ατομικοί λουτήρες, 6 κρουνούς για ποσιθεραπία, 8 συσκευές εισπνοής, 8 ειδικές μπανιέρες για υδρομασάζ, 1 γιατρό, 2 νοσοκόμες, αίθουσες αναμονής και ξεκούρασης. Η επιχείρηση διαθέτει επίσης ξενοδοχείο Γ' Κατηγορίας, με 44 δωμάτια και 116 κλίνες.

Στην ίδια θέση λειτουργεί εστιατόριο από το Γυναικείο Συνεταιρισμό η «Χάνα», mini market , καθώς και 3 ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Η Χάνα χαρακτηρίζεται για την επιβλητικότητα και αποτέλεσε έργο κοινής ωφέλειας από τους Οθωμανούς. Το έργο αυτό δείχνει και τις επεκτατικές διαθέσεις των Οθωμανών.

Λόφος Αη - Γιώργη (Ακρόπολη Τραϊανούπολης)
Στην κορυφή του λόφου πάνω από τα θερμά λουτρά Τραϊανούπολης, εκεί που υπήρχε η Ακρόπολη της Τραϊανούπολης υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι του Αη - Γιώργη. Η θέα στο Δέλτα του Έβρου, έως την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη είναι πολύ εντυπωσιακή.
 

Για περισσότερες φωτογραφίες κάντε κλίκ εδώ:

VIDEO: