Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
MVP Sports
MVP Sports
Κατάστημα αθλητικών ειδών
3ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Συνόρων

Mr Foot & Mrs Nail
Mr Foot & Mrs Nail
Κέντρο Ποδολογίας & Καλλωπισμού Νυχιών
Ανατολικής Θράκης 78

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας.

Η μνήμη του παλιού κόσμου της Αδριανούπολης και των χωριών της περιοχής της, διασώζεται στο Λαογραφικό Μουσείο που έστησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος που έχει το όνομά του “Μορφωτικός Σύλλογος Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας”. Ιδρύθηκε το 1974 και διαμορφώθηκε το 1994-1996 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας ΄Εβρου, του Δήμου Ορεστιάδας και ιδιωτών χορηγών. Οι εργασίες διαμόρφωσης έγιναν με την συμπαράσταση της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας σήμερα είναι ένα σύγχρονο Μουσείο, με τις απαιτούμενες μονώσεις, κλιματισμό, εγκατάσταση πυρασφάλειας και συναγερμού. Είναι ένα κτίριο ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικά και εσωτερικά. Η παραδοσιακή λιθοδομή του ισογείου, τα ξύλινα φαρούσια, τα ξύλινα παραθυρόφυλλα είναι στοιχεία που χαρακτήριζαν την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Η μεθοδευμένη έκθεση των συλλογών, βοηθά στην εκποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές και το κοινό, ώστε τα εκθέματα να αποτελέσουν πηγή μάθησης και φρονηματισμού, γύρω από την τοπική ιστορία.

 Στην αυλή και στο ισόγειο, εκτίθενται το κάρο του ξεριζωμού, φορτωμένο με το νοικοκυριό και την πίκρα των προσφύγων, γεωργικά εργαλεία και γωνιές των επαγγελμάτων καθώς και φωτογραφίας από την πρώτη εγκατάσταση στην Νέα Ορεστιάδα.

Στον επάνω όροφο, εκτίθενται σε ενότητες διάφορα μέρη του σπιτιού και οι ασχολίες της νοικοκυράς. Η κρεβατοκάμαρα του αστικού σπιτιού της Αδριανούπολης, το δωμάτιο υποδοχής και μια ατέλειωτη σειρά από φορεσιές των χωριών όλης της βόρειας, η περιοχή του 'Eβρου. Εντυπωσιάζουν τα εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος θρόνος του τελευταίου Μητροπολίτη Αδριανούπολης και πρώτου της Νέας Ορεστιάδας Πολύκαρπου.

Πιο αναλυτικά, το Μουσείο περιλαμβάνει στους εκθεσιακούς του χώρους τις παρακάτω ενότητες:

  • Πρόσφατη ιστορία της περιοχής, με απόσπασμα από τη συνθήκη της Λωζάνης του 1922, σύμφωνα με την οποία έγινε ο ξεριζωμός των Ελλήνων χριστιανών, κατοίκων της Ανατολικής Θράκης. Η ενότητα αυτή αναφέρεται στη μετακίνηση του πληθυσμού με βαγόνια και βοϊδάμαξα φορτωμένα με τη γεωργική σοδειά, σκεύη του νοικοκυριού, γεωργικά εργαλεία, στρωσίδια, εικονίσματα και προπαντός φορτωμένα με αναμνήσεις και πίκρες του ξεριζωμού, και καταλήγει στην ίδρυση της νέας πατρίδας, της Νέας Ορεστιάδας.
  • Διάφορα γεωργικά εργαλεία, όπου με σχετικές εικονογραφήσεις φαίνεται ο τρόπος χρήσης αυτών.
  • Εργαλεία του σιδερά, του τσαγκάρη και άλλων επαγγελματιών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ορεστιάδα. Επίσης, αργαλειός, σαϊτες, λανάρια, ρόκες, αδράχτια, ηλακάτη, ανέμη ροδάνι, και γενικά όλα εκείνα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του βαμβακιού, του μαλλιού και για την υφαντική.
  • Διάφορες γυναικείες και ανδρικές φορεσιές σε χρώματα της φύσης, στολισμένες με κεντήματα. Δεν λείπουν και οι αστικές φορεσιές της Αδριανούπολης (Ανατολική Θράκη).
  • Διάφορα μαγειρικά σκεύη, μεταλλικά και ξύλινα.
  • Στρωμένο θρακικό παραδοσιακό δωμάτιο για την φιλοξενία των επισκεπτών, το "καλό δωμάτιο", όπως λεγόταν. Όλα τα υλικά αυτού του δωματίου είναι φερμένα από την Αδριανούπολη και την Παλαιά Ορεστιάδα (Κάραγατς).
  • Εκκλησιστικά ιερά σκεύη, φερμένα από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων της Παλαιάς Ορεστιάδας (Κάραγατς), από όπου κατάγονταν οι περισσότεροι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας.
  • Διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής (φλογέρες, καβάλο, άσκαυλο, σείστρο, κλαρίνο, ούτι).

Η συλλογή του Μουσείου συγκεντρώνει ακόμα μεγάλο αριθμό σπάνιων εγγράφων και άλλο αρχειακό υλικό από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο Ελλήνων της Αδριανούπολης και του Καραγάτς στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Τμήμα του υλικού αυτού καθώς και άλλα αντικείμενα της συλλογής θα εκτεθούν στην επέκταση του μουσείου που θα ανεγερθεί σε γειτονικό οικόπεδο στο προσεχές μέλλον.

Το Μουσείο Ορεστιάδας αποτελεί μία από τις εξαιρετικές περιπτώσεις στο τομέα της συντήρησης όλων των εκτεθημένων και αποθηκευμένων αντικειμένων της συλλογής. Εξειδικευμένη ομάδα Συντηρητών μετακινήθηκε από την Αθήνα στην Ορεστιάδα, όπου έστησαν εργαστήριο συντήρησης για να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Πηγή κειμένου: Υπουργείο Πολιτισμού

Επικοινωνία
Αγίων Θεοδώρων 87, Ορεστιάδα 68200
Τηλέφωνο - Fax: 25520-28080

Ωράριο λειτουργίας
Χειμερινή περίοδος: 11.00-13.00 και 18.00-20.00
Θερινή περίοδος: 11.00-13.00 και 20.00-22.00
Οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό


Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας. Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας. Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας. Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας. Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας. Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Ορεστιάδας.
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Biscotto
Biscotto
Games & More
Δικαστηρίων 42

Μεσημβρία
Μεσημβρία
Ταβέρνα
Μεσημβρία

WINLINE
WINLINE
Ενεργειακά συστήματα κουφωμάτων
Λ. Δημοκρατίας 373

Ο Μαστοράκος
Ο Μαστοράκος
Τεχνικό πολυκατάστημα
2ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Νέας Χηλής

FOR HUGS
FOR HUGS
Βρεφική - Παιδική διακόσμηση / ένδυση / υπόδηση
Κ. Παλαιολόγου 40

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
Χάραμα στη θάλασσα
Χάραμα στη θάλασσα
Beach bar
Πάρκο Ε.Ο.Τ.

Φροντιστήρια ΟΡΟΣΗΜΟ
Φροντιστήρια ΟΡΟΣΗΜΟ
Εκπαιδευτικός Οργανισμός
14ης Μαΐου & Αν. Θράκης 52

Vamos
Vamos
Cafe - Beach bar
Κυανή ακτή Μάκρης
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
"Οι κεραυνοί "σκέπασαν" την πόλη της Αλεξανδρούπολης".
"Οι κεραυνοί "σκέπασαν" την πόλη της Αλεξανδρούπολης".