- Στούντιο ομορφιάς στην Αλεξανδρούπολη αναζητά τεχνίτρια νυχιών για μόνιμη εργασία
(15-01-2025) - Εταιρεία στον χώρο κατασκευής κουζίνας & επίπλων αναζητά προσωπικό σε διάφορες θέσεις
(15-01-2025) - Εταιρεία ηλεκτρολογικών έργων με έδρα την Αλεξανδρούπολη, αναζητά ηλεκτρολόγο
(15-01-2025) - Ζητείται μάγειρας/ισσα από κατάστημα εστίασης στην Αλεξανδρούπολη
(15-01-2025) - Πωλείται iPhone 11 μαύρο από ιδιώτη στην Αλεξανδρούπολη
(14-01-2025) - Πωλούνται διάφορα έπιπλα λόγω μετακόμισης στην Αλεξανδρούπολη
(14-01-2025)
Δέλτα του Ποταμού Έβρου
Ο ποταμός Έβρος, είναι ο μεγαλύτερος της Βαλκανικής μετά τον Δούναβη. Ξεκινώντας από τις βόρειες πλευρές της Βουλγαρικής Ρίλας, διασχίζει και ποτίζει τον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Ρωμυλίας, για να καταλήξει στο Θρακικό πέλαγος ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, διανύοντας μια διαδρομή 515 χλμ.. Φτάνοντας στη θάλασσα, μεταφέρει καθημερινά με το ρεύμα του, τεράστιους όγκους υλικών, που εναποθέτει στις εκβολές του. Υπολογίζεται πως τα υλικά αυτά (χώματα, άμμος, λάσπη, κορμοί δέντρων ), που φτάνουν τους 170.000 τόνους ετησίως, επεκτείνουν την ξηρά προς τη θάλασσα και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του ποταμού, αναγκάζοντάς τον, να εκβάλει έτσι με πολλά σκέλη στη θάλασσα.
Ο χώρος του Δέλτα με τα πολλά σκέλη του ποταμού, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες που δημιουργούνται και την άφθονη βλάστηση, είναι ένας από τους λίγους υγρότοπους της πατρίδας μας, που διασώθηκε και έχει μεγάλη αξία. Με τη μεγάλη του βλάστηση, δεσμεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύει ή απελευθερώνει θερμότητα, ρυθμίζοντας έτσι το μικροκλίμα της περιοχής. Προστατεύει τα εδάφη και τα νερά, σε μέρη που υπάρχει μεγάλη διάβρωση, συντηρεί σημαντική φυσική βλάστηση σε εδάφη που από τη φύση τους δεν προσφέρονταν για καλλιέργεια και χάρη στην υγρασία που έχει, ευνοεί την ύπαρξη και διατήρηση μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας.
Σε 350 ανέρχονται τα φυτικά είδη, που διαμορφώνουν τη φυτική βλάστηση του Δέλτα του Έβρου. Από κοντά και ο ζωικός κόσμος, βρίσκει εδώ, ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση και τον πολλαπλασιασμό του. Τα ψάρια, εναποθέτουν τα αυγά τους στα ζεστά νερά, όπου διαβιώνουν καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, σαλαμάντρες και βατράχια. 'Oλα αυτά μαζί με τα εκατομμύρια των κουνουπιών που πολλαπλασιάζονται στα βαλτόνερα, δίνουν άφθονη τροφή στα ερπετά, στα αμφίβια, στα μικρά πουλιά και τα μεγαλύτερα βρίσκουν εύκολα θηράματα για τη διατροφή τους.
Όλα αυτά, καθιστούν το Δέλτα του Έβρου, έναν εξαιρετικής σημασίας βιότοπο. Η σημασία του αυτή αυξάνεται, αν συνδυαστεί με την γειτνίασή του με τον άλλο κοντινό βιότοπο, το δάσος της Δαδιάς και τα γειτονικά βουνά, απ’ όπου πολλά αρπακτικά όπως θαλασσαετοί, φιδαετοί, χρυσαετοί και κραυγαετοί, έρχονται εδώ για να βρουν την τροφή τους. Ιδιαίτερα τα ζεύγη των μαυροπελαργών της περιοχής, από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ελλάδα και φωλιάζουν στους γύρω λόφους, επισκέπτονται καθημερινά σχεδόν τον υγρότοπο του Δέλτα, που εξασφαλίζει την τροφή τους.
Για την προστασία όλου αυτού του φυτικού και ζωικού πλούτου, έχουν υπογραφεί διεθνείς συμβάσεις και εκδόθηκαν κοινοτικές οδηγίες και υπουργικές αποφάσεις, ενώ προβλέπονται ειδικά προγράμματα για επισκέψεις και γνωριμία των πολιτών, με τους πλούσιους αυτούς βιότοπους και τους φτερωτούς του ενοίκους.
Πηγές και περισσότερες πληροφορίες: