Σήμερα είναι: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ALL4U SOHO JOY

Κάτι τρέχει στον Έβρο

300.000 ευρώ έχει διαθέσει το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» στο 6ο Δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας

300.000 ευρώ έχει διαθέσει το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» στο 6ο Δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας

24-09-2019

Υπολογίζεται ότι 300.000 ευρώ έχει διαθέσει ως τώρα για το 6ο δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας το «Ευγενίδειο Ίδρυμα», το οποίο από το 2010 έχει “υιοθετήσει” το σχολείο, που φέρει και το όνομα του γνωστού Εβρίτη ευεργέτη.

Η τελευταία χορηγία του, ύψους 130.000 ευρώ, έχει να κάνει με έργο ενεργειακής αναβάθμισης και αισθητικής βελτίωσης των εσωτερικών χώρων του.

«Η συγκεκριμένη χορηγία που έκανε το Ίδρυμα, για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, είναι εξαιρετικά σπουδαία, το σχολείο στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι σαν καινούριο», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Δρασιούδης.

Να σημειωθεί, ότι ο Ευγένιος Ευγενίδης (1882-1954) ήταν Έλληνας εφοπλιστής και μεγάλος Ευεργέτης από τον Έβρο. Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο του Έβρου το 1882 και πέθανε το 1954 στο Μοντρέ στην Ελβετία. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή στη Κωνσταντινούπολη. Μετά το πέρας των σπουδών του, στη Κωνσταντινούπολη, άρχισε να επιδίδεται σε ναυτιλιακές εργασίες. Ο Ευγένιος Ευγενίδης στην αρχή διεύθυνε την σουηδική εταιρεία "Χομ Λάιν", φθάνοντας κατά την τελευταία δεκαετία του βίου του να έχει αναπτύξει και να διευθύνει όλες τις σουηδικές ναυτιλιακές γραμμές στη Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πλέον και ο ίδιος πλοιοκτήτης. Διετέλεσε επίσης γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στην Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 1953 υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο δια της οποίας διέθεσε το υπ΄ αυτού υπερωκεάνειο "Ατλάντικ" στη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη που προς τιμή της Βασίλισσας μετονομάσθηκε σε "Βασίλισσα Φρειδερίκη". Επίσης τότε εγκαινίασε νέα τακτική ναυτιλιακή γραμμή Πειραιά-Νότια Αμερική με πρώτο πλοίο το φορτηγό "Αθήναι".

Πριν το θάνατό του ζήτησε από τον Βασιλέα Παύλο σε ποιο επιστημονικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά για την δημιουργία ενός απόλυτα πρωτοποριακού πνευματικού ιδρύματος.

Συνέπεια αυτού ήταν να έλθει σε επαφές με πολλούς σημαντικούς επιστήμονες της εποχής από τις οποίες επαφές και κατέληξε στη δημιουργία του γνωστού Ιδρύματος Ευγενίδη. Για την αναγνώριση αυτή των υπηρεσιών του τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.