Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι το Τέμενος Βαγιαζήτ να αποκατασταθεί πλήρως

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι το Τέμενος Βαγιαζήτ να αποκατασταθεί πλήρως

13-10-2021

Με κατεστραμμένη στέγη παραμένει εδώ και περίπου 4 χρόνια, μετά την καταστροφική φωτιά που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ένα μνημείο των αρχών του 15ου αιώνα, το οποίο η σημερινή υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου μίλησε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή «Εντός τόπου και χρόνου» για την πορεία των εργασιών στο Τέμενος Βόγιαζητ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η εφορεία αρχαιοτήτων Έβρου εκτελεί ένα έργο ΕΣΠΑ για την τεκμηρίωση του τεμένους και παράλληλα το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπονεί μία μελέτη για την αποκατάσταση της στέγης και γενικότερα του μνημείου: «Δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να δουλεύουμε για το Βαγιαζήτ, είναι βέβαια και αυτό ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο μετά την πυρκαγιά αλλά πιστεύουμε τώρα ότι είμαστε πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του μνημείου».


Το δυσκολότερο κομμάτι της αποκατάστασης είναι φυσικά η ολοσχερής καταστροφή της μέχρι τότε σωζόμενης ξύλινης στέγης από την πυρκαγιά, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του Τεμένους και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί, και φυσικά και στο σύνολο του το μνημείο, το οποίο φέρει φθορές και στις τοιχογραφίες ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, εκεί οι ζημιές θεωρούνται αναστρέψιμες και η εφορεία αρχαιοτήτων Έβρου εργάζεται και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Τερζοπούλου εκτιμά ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι το Τέμενος Βαγιαζήτ να αποκατασταθεί πλήρως Και πιθανόν να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο.

Πηγή: Με πληροφορίες από το paratiritis-news.gr