Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
CASINO THRAKI

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Αγοραφοβία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Αγοραφοβία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

25-02-2017

Ο καθένας μπορεί να νιώσει δυσφορία σε ένα μέρος και αυτό πολλές φορές έχει να κάνει με την ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση, την κόπωση ή την έλλειψη οικειότητας που μπορεί να νιώθει στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Όταν όμως αυτό το αίσθημα ανησυχίας είναι τόσο ισχυρό, ώστε να προκαλεί πανικό στο άτομο, τότε πιθανόν να πάσχει από αγοραφοβία.

Εμείς, ρωτήσαμε την Ψυχολόγο Μπασδάνη Λίλιαν, που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, να μας εξηγήσει τις αιτίες αλλά και το πως αντιμετωπίζεται η αγοραφοβία.

- Κυρία Μπασδάνη αρχικά τι είναι η αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία πρόκειται για μία διαταραχή άγχους, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και γυναίκες, συχνά συνοδεύεται από διαταραχή πανικού και παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι το άτομο βιώνει έντονο άγχος όταν βρίσκεται σε μέρη ή καταστάσεις που δεν μπορεί να φύγει εύκολα ή να μην υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια σε περίπτωση που του συμβεί κάτι, όπως μία ενδεχόμενη κρίση πανικού.

Το άτομο φοβάται ομάδες καταστάσεων, όπως το να είναι μόνο του έξω από το σπίτι, να είναι μέσα σε πλήθος ή σε έναν άδειο μεγάλο χώρο, να στέκεται σε ουρά ή σε μεγάλες γέφυρες, να ταξιδεύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το αυτοκίνητο.

- Ποιες είναι οι συνέπειες της αγοραφοβίας;

Το άτομο αρχίζει σταδιακά να αποφεύγει συγκεκριμένα μέρη, να κλείνεται μέσα στο σπίτι ή να βγαίνει από αυτό μόνο με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης, να αποφεύγει δραστηριότητες όπως ένα ταξίδι και μία γιορτή ή να τις υπομένει με έντονο αίσθημα άγχους που εκδηλώνεται με ταχυπαλμία, ιδρώτα, τρέμουλο, δύσπνοια, ναυτία, τάση για λιποθυμία, πόνο στο στήθος και φόβο θανάτου.

- Ποια είναι λοιπόν η αντιμετώπιση της αγοραφοβίας κ. Μπασδάνη;

Είναι σημαντικό το άτομο στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την αγοραφοβία να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις σκέψεις του και την συμπεριφορά του, ώστε να υιοθετήσει καινούργιες συμπεριφορές που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του και σταδιακά θα τον βοηθήσουν να επανακτήσει τον έλεγχο των καταστάσεων που τον τρομάζουν.

Εκτός όμως από αυτό είναι σημαντικό το άτομο να αναζητήσει και τα βαθύτερα αίτια της αγοραφοβίας του. Μην ξεχνάμε πως η αγοραφοβία ανήκει στην ομάδα των διαταραχών άγχους, άρα ανακαλύπτοντας την πηγή του άγχους του, η οποία φαινομενικά μπορεί να είναι άσχετη, όπως π.χ. το άγχος αποχωρισμού, δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να διαχειριστεί την φοβία του από την ρίζα της.

Μπασδάνη Λίλιαν, Ψυχολόγος