Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: "Αντιφάσεις στην απάντησή σας κύριε Υπουργέ σχετικά με την ίδρυση σχολής Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ."

Αλεξανδρούπολη: "Αντιφάσεις στην απάντησή σας κύριε Υπουργέ σχετικά με την ίδρυση σχολής Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ."

20-04-2017

Στις 19.04.2017 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε επιστολή ως απάντηση στην από 21.02.2017 επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και Προέδρου Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, σχετικά με την ίδρυση σχολής Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. στην Αλεξανδρούπολη.

Την απάντησή του στην επιστολή του κ. Κουρουμπλή δίνει ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, μέσα από σχετικό Δελτίο Τύπου: 

Αναφορικά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αφενός κρίνεται ως θετική και εκλαμβάνεται καλόπιστα ως ειλικρινής η διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού, σύμφωνα με την οποία: «Η ύπαρξη ήδη παραχωρηθείσας έκτασης 148.000 τ.μ. στην περιοχή Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών μας περιοχών και την έμπρακτη δέσμευση υλοποίησης του έργου από το σύνολο των φορέων αυτοδιοίκησης και τη τοπική κοινωνία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων».

Αφετέρου όμως, θα πρέπει κάποτε οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο – και εύχομαι αυτό να γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση – να αντιληφθούν ότι το Κράτος οφείλει και πρέπει να έχει «συνοχή» και «συνέχεια», και ότι η Πολιτεία πρέπει να δεσμεύεται έναντι της κοινωνίας από ειλημμένες αποφάσεις της, είτε αυτές ελήφθησαν από προηγούμενη Κυβέρνηση είτε όχι, προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπιστία της, το κύρος και την αξιοπρέπειά της, καθώς και το αίσθημα δικαίου που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ως εκ τούτου, η αναφορά ότι: «…. η οποιαδήποτε πρόταση για τη χωροταξική εγκατάστασή της θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και λοιπών κριτηρίων ….», θεωρούμε ότι είναι αντιφατική ως προς την παραπάνω ικανοποιητική διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού, καθώς τόσο οι «ιδιαίτερες μελέτες» έχουν συντελεστεί στη μακρά διάρκεια των ετών που πέρασαν (αρχής γενομένης το έτος 2000), όσο και τα «λοιπά κριτήρια» εξακολουθούν να πληρούνται και να υφίστανται για την περιοχή μας, και το κυριότερο: υπάρχουν για όλα τα παραπάνω ειλημμένες αποφάσεις της Πολιτείας, οι οποίες εξαιτίας συγκυριών δεν υλοποιήθηκαν.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, αφενός ότι η διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τη χωροταξική εγκατάσταση της σχολής, κάνοντας πράξη κατ’ ελάχιστον την εκπεφρασμένη (μόνον) ευαισθησία της Κυβέρνησης για την ακριτική μας περιοχή, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, και αφετέρου ότι το ζήτημα δεν θα μετατεθεί γι’ ακόμη μία φορά στις καλένδες.

Πολλώ δε μάλλον, αν είναι ειλικρινής η επικαλούμενη πρόθεση του κ. Υπουργού για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών όλων των βαθμίδων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η θεσμοθέτηση εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές Δοκίμων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όπως αναφέρεται στην επιστολή – απάντηση.

Δείτε παρακάτω και την απάντηση του του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς:

Με το υπ’ αριθμ. 1500.1/28378/2017/19-04- 2017 έγγραφό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής απαντά στην αρ. πρωτ. 291/21-02- 2017 επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς σχετικά με την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Η απάντηση του Υπουργού ναι μεν κρίνεται θετική, δεν αποτελεί όμως ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κυβέρνησης αναφορικά με το χρόνιο και δίκαιο αίτημά μας. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτούμε σαφείς απαντήσεις με ποσά χρηματοδότησης του έργου και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Η Σχολή για τη βασική εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δικαιωματικά πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη.