Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: Εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Αλεξανδρούπολη: Εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

02-12-2017

Στo πλαίσιο του εορτασμού της Προστάτιδας του Πυροβολικού, Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, θα λάβουν χώρα στο Στρατόπεδο «ΙΩΑΝΝΟΥ» οι παρακάτω πανηγυρικές εκδηλώσεις:

- Την Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 θα τελεστεί εσπερινός μετα αρτοκλασίας.

- Την Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως - Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. κ. Άνθιμου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της όταν αυτός έμαθε ότι η κόρη του ασπάστηκε τη Χριστιανική πίστη. Την στιγμή της αποκεφάλισης όμως, τον χτύπησε κεραυνός, με αποτέλεσμα να πέσει κι αυτός νεκρός δίπλα της.

Η Αγία Βαρβάρα προστάτιδα και θαυματουργή

Οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο εμπνεύστηκαν από την ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και κατέφυγαν στα θαύματά της. Την θεωρούν προστάτιδα του πυροβολικού σώματος του Στρατού όλοι οι χριστιανοί και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα όπου η εορτή της καθιερώθηκε ως επίσημη εορτή του συγκεκριμένου στρατιωτικού σώματος. Το έθιμο αυτό εισήλθε στην χώρα μας από την Δύση όπου θεωρήθηκε ότι οι τιμωρητικοί κεραυνοί που έκαψαν τον πατέρα της συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού. Για πρώτη φορά το «Ελληνικό τάγμα πυροβολιστών» (ονομασία της παλαιάς εποχής) γιόρτασε την Αγία Βαρβάρα στις 4 Δεκεμβρίου 1829.

Παλαιότερα επίσης «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων  και έτσι θεωρείται προστάτης των πυριτιδοποιών.

Ακόμα η Αγία θεωρείται προστάτις των πυροσβεστών, των μεταλλορύχων, των αρχιτεκτόνων, των βιβλιοθηκαρίων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών, των μαθηματικών, των ναυτεργατών.