Σήμερα είναι: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
greek english turkish
VAMOS SOHO AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: Nέος κύκλος μαθημάτων Braille

Αλεξανδρούπολη: Nέος κύκλος μαθημάτων Braille

04-10-2016

Ο νέος κύκλος των μαθημάτων της γραφής και ανάγνωσης Braille της περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης θα ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και δημιουργούνται πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 25410-62551, ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ή 6944818798 και 6983141344.

Επίσης μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους και στο pst.thrakis@gmail.com

Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς.

Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ' αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας.

Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ' αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».