Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αμέτρητες απάτες με υποκλοπή χρημάτων από σπείρα στην Αλεξανδρούπολη.

Αμέτρητες απάτες με υποκλοπή χρημάτων από σπείρα στην Αλεξανδρούπολη.

26-09-2015

Πλήθος καταγγελιών δέχθηκε εχθές το e-evros.gr για …σπείρα που δρα στην Αλεξανδρούπολη, και έχει βάλει στο μάτι της ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Οι απατεώνες έχουν ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εφαρμόζουν για να αποσπάσουν γρήγορα χρήματα από τα πανικόβλητα θύματά τους. 

Η οργάνωση δρα πάντα με το ίδιο σενάριο: αφού συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, τηλεφωνεί στα ηλικιωμένα θύματα παριστάνοντας γιο ή κόρη που έχει προκαλέσει… θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Έπειτα, φέρνει σε επαφή το θύμα με υποτιθέμενο "δικηγόρο", που ζητά χρήματα για να κρατήσει τον "κατηγορούμενο" έξω από τη φυλακή.

Η σπείρα έχει καταφέρει να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά εκμεταλλευόμενη την απελπισία των θυμάτων τους.

Σε επικοινωνία που ήρθαν μαζί μας συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων, μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που "χτυπούν" οι δράστες, τις οποίες και παραθέτουμε.

Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στις 4 το μεσημέρι, με μητέρα αναγνώστη μας, παριστάνοντας οτι είναι ο γιος της, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σημειώνεται εδώ ότι ο υποτιθέμενος γιος έκλαιγε με αναφιλητά στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να μη μπορεί να διακρίνει καλά τη φωνή του, ενώ ο πανικός που της προκάλεσε αυτή η τακτική την έκανε να θέλει να τον βοηθήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Ο “γιος” λοιπόν την παρέπεμψε σε “δικηγόρο” με το όνομα Γιάννης Νικολάου, ο οποίος της ζήτησε 10.000 ευρώ ώστε να τον κρατήσει έξω από την φυλακή, στην οποία θα κινδύνευε η ζωή του. Αφού κατάλαβε οτι η γυναίκα δε διαθέτει τόσα χρήματα, ο δράστης το έπαιξε… ανοιχτοχέρης, αφού προσφέρθηκε να παραλάβει ό,τι ποσό διαθέτει πάνω της η γυναίκα, και αυτός να βάλει τα υπόλοιπα! Σε αίτημα της να επισκεφτεί το γιό της στο τμήμα, ο "δικηγόρος" αρνήθηκε κατηγορηματικά, επικαλούμενος ότι έτσι έθετε σε σωματικό κίνδυνο την ίδια, αλλά και το παιδί της.

Άγιο φαίνεται να είχε στη παραπάνω περίπτωση η γυναίκα, αφού δε διέθετε πάνω της καθόλου χρήματα. Το τηλέφωνο που πήρε από τον δράστη για να επικοινωνήσει μαζί του μόλις συγκεντρώσει το ποσό, αποδείχτηκε οτι, φυσικά, ήταν άκυρο.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο κατήγγειλαν κι άλλοι αναγνώστες μας, σε περιστατικά όμως που τα θύματα δε στάθηκαν τόσο τυχερά.  Σε αυτά, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν τουλάχιστον 1000 ευρώ πριν γίνουν άφαντοι.

Χαρακτηριστική η υπόθεση ενός άντρα, που αφού τον τρομοκράτησαν για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού του, προσφέρθηκαν να έρθουν να μαζέψουν τα απαιτούμενα χρήματα από το σπίτι του. Οι δράστες ήταν αρκετά προσεκτικοί ώστε να ρωτήσουν τον άντρα εάν βρισκόταν μόνος του στο σπίτι, με αποτέλεσμα το θύμα να …κρύψει έναν φίλο του που βρισκόταν εκεί μαζί του και στη συνέχεια να δώσει τα χρήματα στους δράστες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει άλλη μια περίπτωση, όπου ηλικιωμένος έτρεξε στη τράπεζα για να κάνει ανάληψη μετρητών ώστε να πληρώσει τον “δικηγόρο”, και εκεί ανακάλυψε εντελώς τυχαία θύματα της ίδιας σπείρας! 

Έγκυρες πηγές του e-evros.gr, αναφέρουν ότι πρόκειται για σπείρα Βουλγάρων, οι οποίοι δρουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από βουλγάρικα τηλέφωνα. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά εδώ και καιρό την υπόθεση, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη διαλεύκανσή της.

Επειδή η ομάδα ανθρώπων την οποία στοχεύει η σπείρα είναι ιδιαίτερα ευπαθής, κρίνεται εξαιρετικης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση αυτών, προς αποφυγήν περαιτέρω εξαπατήσεων, αλλά και ενδεχόμενων ψυχολογικών και σωματικών οδυνών για τους ίδιους.