Σήμερα είναι: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020
greek english turkish
AL FARO SOHO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ανοιχτή επιστολή για την τύχη του 3χρονου κακοποιημένου Άγγελου

Ανοιχτή επιστολή για την τύχη του 3χρονου κακοποιημένου Άγγελου

19-03-2016

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας με θέμα τη διεκδίκηση του δικαιώματος ανηλίκου να τοποθετηθεί σε οικογένεια κατόπιν κακοποίησης συνέταξαν και κοινοποίησαν σε θεσμικούς και μη φορείς του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης τα μέλη της "αλυσίδας αγάπης" που δέθηκε κρίκος - κρίκος από τη στιγμή που ο μικρούλης 3 ετών Άγγελος βρέθηκε στο Π.Γ.Ν.Ε.

Πρόκειται για την υπόθεση που συγκλόνησε όχι μόνο την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης αλλά και το πανελλήνιο, με τον "πατριό" να χτυπά και να βασανίζει ανελέητα δυο παιδικές ψυχούλες.

Η επιστολή των ανθρώπων αυτών που αξίζουν τη συμπαράσταση, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό όλων μας, έχει έναν και μόνο στόχο, "ένα καλύτερο αύριο" για τον 3χρονο Άγγελο, που έγινε μόλις σε λίγες ώρες το παιδί όλων μας.

Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας

Αλεξανδρούπολη, 18 Μαρτίου 2016  

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: 

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ»

 Προς: 

 1. 1) Προς την κ. Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης 
 2. 2) Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αλεξανδρούπολης

 Κοινοποίηση:

    1. 1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξ/πολεως κ.κ. Άνθιμο 
    2. 2. κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης 
    3. 3. κ. Αντιπεριφεριάρχη Έβρου 
    4. 4. κ. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
    5. 5. Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Έβρου
    6. 6. Κοινωνική Υπηρεσία Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης  
    7. 7. Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας- Τοπική Επιτροπή Έβρου
    8. 8. Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    9. 9. Γενική Γραμματεία Ισότητας
    10. 10. Μ.Μ.Ε. 

Τις τελευταίες μέρες η πόλη μας, η Αλεξανδρούπολη, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που τελέσθηκε σε βάρος ανηλίκων. 

Ένα ανθρωπόμορφο τέρας και δη πατριός τους, κακοποίησε δύο ανήλικα παιδάκια, ηλικίας 5 και 3 ετών. Το μεγαλύτερο διεκομίσθη στο νοσοκομείο της περιοχής με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μώλωπες, εκδορές  και μία μέρα αργότερα το δεύτερο παιδάκι, ο Άγγελος, με σοβαρά εγκαύματα, κακώσεις, μώλωπες….

Κάθε κοινωνία έχει τους εγκληματίες που της αξίζουν, αλλά ταυτόχρονα και τους Αγγέλους της… Έτσι, εκεί που  χορεύουν οι δαίμονες, οι άγγελοι παλεύουν.. 

Η «μητέρα» τους προφυλακισμένη, κανείς συγγενείς κοντά τους…

Μέσα σε λίγη ώρα, στήθηκε μία ολόκληρη «αλυσίδα αγάπης»: ξεκινώντας από μία Μάνα-γιατρό, που εφημέρευε όταν το πρώτο παιδί διακομίστηκε, ενημερώθηκε μια άλλη Μάνα, κι αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε άλλες Μητέρες, φίλες, φίλους για να σταθούμε όλοι δίπλα στο τρίχρονο αγγελούδι, καθώς το πρώτο παιδί βρισκόταν στην εντατική. Άγγελος στο όνομα, άγγελος και στην ψυχούλα.

Μέσα σε λίγα λεπτά είχε στηθεί ένα πρόγραμμα εθελοντικής βάρδιας στο Νοσοκομείο, για να μη μείνει ο Άγγελος  μόνος του ούτε λεπτό. Το δωμάτιο 32 είχε ήδη μετατραπεί σε ένα περιβόλι αγάπης!

Αφήνοντας πίσω συζύγους, παιδιά, δουλειές, υποχρεώσεις, όλοι μαζί σταθήκαμε δίπλα στο μικρούλη. Η Πολυχρονία, η Μάγδα, η Αγγελική, η Νάντια, η Δήμητρα, ο Κώστας, ο Τάσος (τον οποίο εμπιστεύτηκε απόλυτα ο μικρούλης), η Έλενα, η Κατερίνα, η Κωνσταντίνα, η Σοφία, η Δήμητρα, η Σουζάννα…

Από την εμπειρία μας στο νοσοκομείο δίπλα του, μάθαμε πολλά, πήραμε πολλά… γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι γονείς.

Ήρθαν στιγμές που χιλιάδες ερωτηματικά κατέκλυσαν το είναι μας για το απάνθρωπο αυτό τέρας, που κακοποίησε τόσο βάναυσα ένα αθώο πλασματάκι, βλέποντας τον άνθρωπο να καταστρέφει τον άνθρωπο, αθώα σώματα να υποφέρουν από μία διαστροφή. Ίσως γιατί όλοι νιώθαμε ενοχές απέναντι σε αυτόν τον μικρούλη, γιατί δεν μπορέσαμε να σταθούμε στο ύψος μας ως άνθρωποι όταν έπρεπε, πριν υποστεί όλα αυτά που υπέστη… 

Μέσα σε μία μέρα η βελτίωση που είχε ο Άγγελος ήταν θεαματική! Μπολιασμένος με το «φάρμακο» της αγάπης, ξεκίνησε να τρώει, να μιλάει, να χαμογελάει και κυρίως να εμπιστεύεται!!! Ο δε μεγαλύτερος αδερφός του βρίσκεται σήμερα σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης παλεύοντας για τη ζωή του.  

Και επειδή η αγάπη όταν μοιράζεται πολλαπλασιάζεται και στον καθένας μας αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης για την καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, τους φορείς, τους ιθύνοντες της πόλης μας, να μην αφήσετε την ελπίδα να χαθεί, το χαμόγελο να λείψει από αυτό το αγγελούδι και από κάθε άλλον ανήλικο που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, με κίνητρα την αγάπη, την ανυπόκριτη, αληθινή και ανιδιοτελή που εμείς πήραμε από τον Άγγελο τις λίγες ώρες που ζήσαμε κοντά του, ZΗΤΑΜΕ να πράξετε τα νόμιμα για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων αυτού του εγκλήματος και την παροχή κοινωνικής προστασίας τόσο για τα δύο αγοράκια, όσο και την 10χρονη αδελφή τους.  

ΖΗΤΑΜΕ να μη μείνετε στην τοποθέτηση των παιδιών σε μια δομή τύπου ιδρυματικής φροντίδας, αλλά να προχωρήσετε κυρίως για τον Άγγελό μας, που βρίσκεται ακόμη στη τόσο τρυφερή και  κρίσιμη για την εξέλιξη της μετέπειτα ζωής του ηλικία, στην αναζήτηση μιας θετής ή ανάδοχης οικογένειας για να λάβει τη στοργή, την αγάπη και την φροντίδα που του αξίζει. Στην περιοχή μας υπάρχουν δεκάδες άτεκνες οικογένειες που επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το ρόλο του γονέα για αυτό το Αγγελούδι. 

Παρακαλούμε, συνεργαστείτε οι Υπηρεσίες μεταξύ σας και δημιουργήστε το κοινωνικό δίκτυο αγάπης που χρειάζεται ο Άγγελος, ώστε να μην παραμείνει μέχρι τα 18 του έτη σε μία δομή φιλοξενίας, αλλά να απολαύσει το δικαίωμα του να ζεις σε μια υγιή οικογένεια.    

Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για ένα αγγελούδι που στα πρώτη βήματα της ζωής του γνώρισε το κακό πρόσωπο των ανθρώπων γύρω του. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποδείξουμε πρώτα σε εμάς και στον κοινωνικό ρόλο που ο καθένας μας επιτελεί και έπειτα στον ίδιο, ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ότι η Αγάπη φωλιάζει ακόμη στις καρδιές μας και δεν χάθηκε στα λασπόνερα, στους μώλωπες, στις εκδορές και στα εγκαύματα της κοινωνίας μας….

Με τιμή,

Πολυχρονία Τσαγκούρια, Ηλίας Ακίδης, Αγγελική Τοπάλη, Μάγδα Παπανικολάου, Τάσος Παλαιστίδης, Μαρία Καδόγλου , Αθανασία Ευστρατιάδου, Άννα Ευστρατιάδου,  Αλεξάνδρα Σάββα, Διαλεχτή Πετρίδου, Έλενα Σώκου, Κατερίνα Μπουλιέρη, Γαρυφαλλιά Φελάνη, Ευδοκία Μπουγιέλη, Αποστολία Ευθυμιάδου, Σοφία Χοστολίδου, Μαρία Ξανθούλη, Βαλασία Ξανθούλη, Νανά Ζελενή, Δόμνα Ζελενή, Άννα Ξανθούλη, Βάσω Καραβασίλογλου, Κυριακή Κουτλή, Δήμητρα Σιδερά, Σουσάνα Σαχακιάν, Αλεξάνδρα Κονταξή, Υβόννη Μπόμπουλου, Άννα Τσιακίρη, Αλεξάνδρα Κυριακίδου, Σοφία Αθανασίου, Παναγιώτα Αρχοντούδη,  Κατερίνα Γιαζιτζή, Δήμητρα Καρέλη, Ευστρατία Αγγελώνια, Ελένη Γκουτζικίδου, Ελπίδα Σώκου, Σάββας Μανουσόπουλος, Δήμητρα Παρασκευοπούλου, Μαρία Βρετοπούλου, Αργυρώ Ραχούτη