Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Οι ελιές που έκλειναν το πεζοδρόμιο, σε μια νύχτα εξαφανίστηκαν, αφού τώρα δεν βολεύουν.
Οι ελιές που έκλειναν το πεζοδρόμιο, σε μια νύχτα εξαφανίστηκαν, αφού τώρα δεν βολεύουν.

Απροσπέλαστα πεζοδρόμια και κόψιμο δένδρων

21-02-2025

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη, αλλά ζητούνται και ξεκάθαρες απαντήσεις. Σε πεζοδρόμιο κοντά στην Αγία Κυριακή της Αλεξανδρούπολης, ήταν φυτεμένες από χρόνια ελιές, οι οποίες βέβαια ουσιαστικά δεν άφηναν χώρο σε κάποιον πεζό για να περάσει.

Είναι κάτι που παρατηρείται συχνά και σε πολλές άλλες πόλεις. Σχεδόν πάντα οφείλεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι θέλοντας να έχουν ωραία πρόσοψη του οικοπέδου, φύτευαν δένδρα έξω από την περίφραξη (δηλαδή στο πεζοδρόμιο). Όταν τα δένδρα μεγάλωναν, δεν μπορουσε κάποιος να περάσει, οπότε όλος ο χώρος αποκτούσε χαρακτήρα προέκτασης της ιδιόκτητου οικοπέδου. Συνήθως αυτό συνέβαινε και συμβαίνει, σε δρόμους με μικρή κυκλοφορία οχημάτων, οπότε οι πεζοί κινούνται στο οδόστρωμα, θέλοντας και μη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως μας ενημέρωσαν περίοικοι, γίνονται εργασίες ανακαίνισης του ακινήτου και μέσα σε μία νύχτα, οι τέσσερις ελιές εξαφανίστηκαν. Την επόμενη μέρα κόπηκε άλλο ένα δένδρο στο πεζοδρόμιο. Έτσι "άνοιξε" η πρόσοψη του ακινήτου, αλλά δεν απελευθερώθηκε και το πεζοδρόμιο, αφού οι ρίζες και οι τρύπες με τη βάση των κορμών παρέμειναν εκεί εμποδίζοντας τη διάβαση πεζών.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
-Τι γίνεται με όλες αυτές τις περιπτώσεις (που είναι πάρα πολλές), όπου δένδρα πάνω στα πεζοδρόμια εμποδίζουν την κίνηση πεζών; Πρέπει να τα κόβει ο Δήμος; Ποιός αποφασίζει για τη φύτευση ή το κόψιμο;
-Τι γίνεται με όσους κόβουν δένδρα που βρίσκονται σε πεζοδρόμιο, ακόμα κι αν εμποδίζουν την κίνηση πεζών; Μπορεί να αποφασίζει ένας ιδιώτης ή παίρνει άδεια από κάποια υπηρεσία;
-Εάν κάποια υπηρεσία μπορεί να δώσει άδεια σε ιδιώτη να κόψει δένδρα στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ιδιοκτησία του, επειδή εμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να γίνει το ίδιο και με οποιονδήποτε ιδιώτη βλέπει τέτοια κατάσταση; Δηλαδή δένδρα που εμποδίζουν τη διάβαση σε πεζοδρόμια.

KYRCOM

Επειδή τα ερωτήματα που τέθηκαν σε εμάς τα ψάξαμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, είδαμε οτι δεν μπορείς ούτε να φυτέψεις σε πεζοδρόμια ούτε να κόψεις δένδρα αν είσαι ιδιώτης. Ακόμα και οι υπηρεσίες πρέπει να κινούνται με βάση τη νομοθεσία. Τί γίνεται όμως με περιπτώσεις που πεζοδρόμια είναι ουσιαστικά αδιάβατα επί χρόνια; Εκεί ποιός θα παρέμβει;

Περιμένουμε λοιπόν απάντηση από κάποιον επίσημο φορέα, είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας ή άλλης υπεύθυνης υπηρεσίας. Τι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις και πότε θα σταματήσουν οι κάθε είδους αυθαιρεσίες από οποιονδήποτε ιδιώτη;

Όποτε θέλουμε φυτεύουμε και όποτε θέλουμε κόβουμε;