Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Βάσεις 2016: Μεγάλη πτώση σε δημοφιλείς σχολές

Βάσεις 2016: Μεγάλη πτώση σε δημοφιλείς σχολές

07-07-2016

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στις βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι σχολές που εντάσσονται στο 3οεπιστημονικό πεδίο. Το κατώφλι για τις Ιατρικές Σχολές, όπως αναφέρει το Έθνος, θα είναι τα 18.700 μόρια  ενώ η σχολή της Αθήνας θα υπερβεί το φράγμα των 19.000 μορίων.

Η εικόνα των μορίων είναι απογοητευτική. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι.

Μόνο 758 είναι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια  και 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες ακρότητες στα μόρια εισαγωγής. Θα υπάρξουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, όπως σε ορισμένα παιδαγωγικά τμήματα με 9.000 μόρια και σε άλλα, όπως στις Ιατρικές Σχολές, με 19.000 μόρια.

Η εικόνα από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι:

-Οι υψηλόβαθμές σχολές του 1ου πεδίου, όπως Νομικές, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με οριακή τάση προς τα κάτω. Θα εισαχθούν υποψήφιοι με 17.500 μόρια και πάνω

-Τα Πολυτεχνικά τμήματα μαζί με τις φυσικομαθηματικές σχολές θα έχουν μια μικρή πτώση ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών

-«Βουτιά» των βάσεων θα υπάρξει στο 5ο πεδίο, Δεν αναμένεται να υπάρξει κανέναν τμήμα που θα υπερβεί τα 18.000 μόρια ενώ στα τμήματα χαμηλών βαθμολογιών η είσοδος θα γίνει ακόμη ευκολότερη.

Μέχρι την Παρασκευή τα μηχανογραφικά - Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού

Η λήξη της προθεσμίας υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση   καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν από τις 7 έως και τις 14 Ιουλίου.

Από αύριο δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, μέσω της πλατφόρμας που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr , η οποία θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.

Πηγή: iefimerida.gr