Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Βρέφος με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Βρέφος με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

10-06-2018

Με μηνιγγίτιδα διαγνώστηκε από γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ένα αγοράκι μόλις εννέα μηνών το οποίο έχει καταγωγή από την Κομοτηνή. 

Το βρέφος νοσηλεύεται από την αρχή της εβδομάδας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. 

Όπως αναφέρει ο xronos.gr, που επικοινώνησε με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, το βρέφος παρακολουθείται στενά από το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό του Νοσοκομείου. Η κατάστασή του είναι ελεγχόμενη.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε ένα περιστατικό ένα κοριτσάκι έχασε την ακοή του.

Τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.

Αυτά είναι:

 • Αυχενική Δυσκαμψία.
 • Υψηλός Πυρετός.
 • Αιμορραγικό εξάνθημα.
 • Σύγχυση.
 • Πονοκέφαλος.
 • Έμετος.
 • Φωτοφοβία.

Ποιοι κινδυνεύουν
Όλοι μπορούν να προσβληθούν από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως επειδή έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις και ο τρόπος της ζωής τους αλλάζει. Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Πώς μεταδίδεται
Με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:

 • Φιλί.
 • Βήχας.
 • Φτάρνισμα.
 • Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου. Τo βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis.

Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.