Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Οι υπουργοί Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας και ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη για την αντιπυρική προστασία.
Οι υπουργοί Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας και ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη για την αντιπυρική προστασία.

Δένδιας και Κικίλιας στην Αλεξανδρούπολη, σε σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία (video)

17-05-2024

Διευρυμένη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και πολλά ακόμα ανώτατα και ανώτερα στελέχη του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Δασαρχείων και της Αυτοδιοίκησης.

CRUSTA

Κεντρικός στόχος ήταν ο δυνατόν καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των ενδεχομένων πυρκαγιών.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η πολιτεία στην περιοχή μας:
"Για την ελληνική Πολιτεία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πρώτη προτεραιότητα. Με αυτή τη λογική, επειδή τίθεται θέμα εσωτερικής ασφάλειας, πρώτον από την κλιματική κρίση και τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και δεύτερον, από ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει εδώ πέρα, αφού υπάρχουν ροές παράνομων μεταναστών και πολλές προκλήσεις, έχει επενδύσει και γεωστρατηγικά η χώρα μας, αλλά και το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, στην περιοχή αυτή. Απαιτείται αναβάθμιση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων".

Ο κύριος Κικίλιας, αναφέρθηκε και στον κοινό πλέον σχεδιασμό με το Υπουργείο Άμυνας:
"Από κοινού, μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, σχεδιάσαμε ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Υπάρχουν πολλά στρατόπεδα στην περιοχή και το Υπουργείο έχει επενδύσει σημαντικά εδώ και πρέπει να βρούμε τρόπο να είμαστε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις όποιες πυρκαγιές προκύψουν".

Ο υπουργός Άμυνας στάθηκε αρχικά στο γεγονός οτι αυτή η κοινή προσπάθεια μπορεί να γίνει πρότυπο και για τη υπόλοιπη χώρα:
"Αυτή την εξαιρετική προσπάθεια μπορούμε να την μεταφέρουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αν και η γεωπολιτική σημασία και η κρισιμότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πρωτεύουσας σημασίας για μας. Το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας είναι να στέκονται δίπλα στην ελληνική κοινωνία, όπου υπάρχει η ανάγκη παρέμβασής τους. Σε αυτή την περίπτωση εδώ, για να συντρέξουμε την Πυροσβεστική και την Δασική Υπηρεσία, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών".

Ο κύριος Δένδιας κατέληξε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη φετινή αντιπυρική περίοδο:
"Είμαστε έτοιμοι, υπό τις εντολές βεβαίως και με την πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν όπου μπορούν και με τον συνολικό συντονισμό και την προσπάθεια, ελπίζω ότι θα έχουμε μία πολύ καλύτερη σεζόν φέτος, από ό,τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια".

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, που είναι και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, αφού ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν τομέα αυξημένης βαρύτητας για την Διοίκηση.

Εξήγησε ότι έχει ήδη δεσμευτεί 1 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα INTERREG για την Πολιτική
Προστασία, καθώς και ότι θα διατεθούν και επιπλέον πόροι, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Τοψίδης τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο προετοιμασίας έχει ήδη συνεδριάσει το
Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το συντονισμό των δράσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, έχουν καταρτιστεί Μητρώα Εθελοντών όπως και Μητρώα διαθέσιμων Μηχανημάτων Έργου, καθώς και οργανωμένοι κατάλογοι Δασεργατών που έχουν καλή γνώση της γεωγραφίας των Δασών.

Καταληκτικά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε τη διάθεση συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και των υπηρεσιών της με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση των φαινομένων, εφόσον τελικά προκύψουν.