Κάτι τρέχει στον Έβρο

Διοικητής ΠΓΝΑ: "Το PET SCAN είναι μια πραγματικότητα για το Π.Γ.Ν.Α και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό"

Διοικητής ΠΓΝΑ: "Το PET SCAN είναι μια πραγματικότητα για το Π.Γ.Ν.Α και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό"

18-02-2020

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων του e-evros.gr αναφορικά με το μηχάνημα PET SCAN και ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από την καταγγελία του ΠΟΕΔΗΝ που έκανε λόγο για μονοπωλιακό καθεστώς η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Ρούφος δίνει την δική του απάντηση και ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ειδικότερα υπογραμμίζει πως το PET SCAN είναι μια πραγματικότητα για το Π.Γ.Ν.Αλεξ/πολης και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό.

"Σε απάντηση του χθεσινού δημοσιεύματος σας, να σας ενημερώσω έγκυρα και υπεύθυνα πως το PET SCAN είναι μια πραγματικότητα για το Π.Γ.Ν.Αλεξ/πολης και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι¨ αυτό.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ως διοικητής του Π.Γ.Ν.Αλεξ/πολης έδειξα ενδιαφέρον για το θέμα του PET SCAN.
Πριν δέκα (10) ημέρες κλήθηκα και παρέστη στο Υπουργείο Υγείας για την τελική υπογραφή μεταξύ του Ιδρύματος και εμού για το PET SCAN.

Επί της παρούσης:
 Σχετικά με τις απαιτήσεις του Ιδρύματος , που αφορούν το χώρο τοποθέτησης και τις προδιαγραφές, σε λίγες μέρες θα είμαστε έτοιμοι και μάλιστα ένας ακτινοφυσικός ήδη εκπαιδεύεται για το pet, και θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

 Όσον αφορά το κυκλοτρόνιο, η παραγωγή του κρίθηκε ως μη συμφέρουσα και κοστοβόρα , ως έδειξε και η οικονομική μελέτη που έγινε τόσο από το ίδιο το Ίδρυμα όσο και από τις υπηρεσίες του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, γεγονός που είναι γνωστό ακόμα από την προηγούμενη Διοίκηση.
 Οι τιμές του ραδιοφαρμάκου πέφτουν συνεχώς και ενώ είχαν ξεκινήσει από 700,00€ πριν 2 χρόνια, σήμερα βρίσκονται στα 400,00€ και με την τοποθέτηση των 5 pet scan του Ιδρύματος στα Νοσοκομεία της χώρας και την λειτουργία τους, θα έχουν φτάσει στα 200,00-240,00€, και φυσικά δεν είναι μονοπολιακό προϊόν.

Έξαλλου το να μεμψιμοιρούμε αν θα παράγουμε ή αν θα αγοράζουμε το ραδιοφάρμακο είναι «μικρότητα», έναντι της σπουδαιότητας που είναι πραγματικά το ίδιο το PET SCAN. Είναι σαν να αναρωτιόμαστε από πού αγοράζουμε τις βαλβίδες και τα stent, όταν αυτό που είναι πραγματικά σπουδαίο, είναι πως καθημερινά τοποθετούνται 5-10 στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Το στοίχημα είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Επί της ευκαιρίας να σας αναφέρω πως το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης έχει επιλεγεί πιλοτικό νοσοκομείο για την έκδοση ψηφιακής ληξιαρχικής πράξη γέννησης εντός του νοσοκομείου. Σημαντική επιλογή που τιμά τις υπηρεσίες μας και το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης συνολικότερα."

Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν.Αλεξ/πολης

Ευάγγελος Δ.Ρούφος