Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ε.Σ.ΠΕ. ΑΜΘ: Η Δικαστική Απόφαση - "Να πληρωθούν τα Νυχτερινά των Στρατιωτικών"

Ε.Σ.ΠΕ. ΑΜΘ: Η Δικαστική Απόφαση - "Να πληρωθούν τα Νυχτερινά των Στρατιωτικών"

27-01-2022

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.Σ.ΠΕ.Α.Μ/Θ), δημοσίευσε την δικαστική απόφαση για την διεκδίκηση της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας που δικαιώνει τα μέλη της Ένωσης που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες διεκδικήσεις νυχτερινών.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου «καθιερώνεται κατά τρόπο ευθύ και άμεσο το δικαίωμα του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες να λάβει την επίμαχη ειδική αποζημίωση».

Ακολουθεί και το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΣΠΕΑΜ/Θ:


"Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο των δικαστικών αποφάσεων για τα νυχτερινά μας, και το σκεπτικό του Δικαστηρίου είναι πράγματι καταπέλτης για την Διοίκηση, η οποία επί πέντε σχεδόν χρόνια δεν έχει εφαρμόσει την ξεκάθαρη πρόβλεψη του μισθολογίου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου «καθιερώνεται κατά τρόπο ευθύ και άμεσο το δικαίωμα του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες να λάβει την επίμαχη ειδική αποζημίωση», ότι η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ είναι υποχρεωτική και όχι δυνητική για την Διοίκηση και ότι «δεν προκύπτει δυνατότητα μετάθεσης του χρόνου έναρξης καταβολής της επίμαχης αμοιβής».

Επίσης το Δικαστήριο κάνει ρητή αναφορά στις ενέργειες της Ομοσπονδίας μας για τα νυχτερινά, αναφερόμενο «στις από 25-9-2017, 20-2-2018 και 23-11-2018 επιστολές – ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με τις οποίες ζητείται κατ’ επανάληψη η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας».

Αποδεικνύεται επομένως ότι η συστηματική διεκδίκηση της καταβολής των νυχτερινών μας από την ΠΟΜΕΝΣ, τόσο με εξωδικαστικές ενέργειες και άσκηση συνδικαλιστικής πίεσης, όσο και με συνδυασμένες δικαστικές ενέργειες των μελών, αποφέρει καρπούς και αποτελέσματα.

Οι εκδοθείσες αποφάσεις είναι τελεσίδικες, αφού λόγω ποσού δεν μπορεί να ασκηθεί Έφεση από το Δημόσιο. Αναμένουμε λοιπόν η Διοίκηση να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό με την δικαστική απόφαση και να καταβάλει άμεσα τα ποσά που επιδικάσθηκαν στους δικαιούχους.

Για εμάς, η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη και το σκεπτικό της απόλυτα θεμελιωμένο. Το Δημόσιο και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση της ΚΥΑ και να καταβάλουν τη νυχτερινή αποζημίωση σε όλους τους στρατιωτικούς, τόσο για τα προηγούμενα έτη όσο και για το μέλλον.

Μέχρι τότε όμως, κάθε συνάδελφος δύναται να διασφαλίσει τις αναδρομικές αξιώσεις του, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει ως Ομοσπονδία, μέσα από τις οργανωμένες διεκδικήσεις που έχουμε ξεκινήσει".

newsroom @e-evros.gr