Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στον Έβρο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν συμβεί πέντε περιστατικά τηλεφωνικής απάτης.
Στον Έβρο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν συμβεί πέντε περιστατικά τηλεφωνικής απάτης.

Έβρος: «Ξεγυμνώνουν» ανυποψίαστους πολίτες

11-10-2021

Μεγάλη έρευνα πραγματοποίησε το δίκτυο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο τις τηλεφωνικές απάτες, ένα ιδιαίτερο είδος εγκλήματος που "ανθεί" τα τελευταία χρόνια, με θύματα χιλιάδες συμπολίτες μας.

Παρακάτω ακολουθεί και μια προσωπική ιστορία ζευγαριού που ζει στο Διδυμότειχε και  έπεσε σε παγίδα.

«Από κείνη την ημέρα, είμαστε πεθαμένοι και άθαφτοι» θα μου πει κλαίγοντας η κυρία Ζησούδα, από χωριό του Διδυμοτείχου που μαζί με την «κολώνα» του σπιτιού της τον κυρ Παναγιώτη ζουν εδώ και έναν μήνα μια κόλαση, μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί.

Μια στιγμή ήταν αρκετή για να χαθούν οι οικονομίες μια ζωής, όταν άγνωστος επιτήδειος προσποιήθηκε τον πελάτη για να αγοράσει το τρακτέρ τους που είχε μπει στην αγγελία. «Σαν να με είχε υπνωτίσει κάποιος» έλεγε και ξανάλεγε ο κυρ Παναγιώτης, απόμαχος αγρότης.

Ο αγοραστής συμφώνησε στην τιμή και του ζήτησε τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης. Φρόντισε να επικοινωνήσει σε ώρα που οι τράπεζες είναι κλειστές ώστε να μην μπορέσουν να ζητήσουν να μπλοκάρει τον λογαριασμό αν το έπαιρναν χαμπάρι. Αυτό ήταν. Τα πήρε όλα. 23.000 ευρώ. Ό,τι είχαν και δεν είχαν, για μια δύσκολη στιγμή.

Απελπισμένη η κυρά Ζησούδα, αλλά και ντροπιασμένη για την βλακεία τους όπως λέει… Κρύβει βαθιά μέσα της το μυστικό γιατί δεν αντέχει τα σχόλια και την κριτική που θα της κάνουν φίλοι και συγγενείς.

Στον Έβρο το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν συμβεί πέντε περιστατικά τηλεφωνικής απάτης.

Είναι τέσσερεις οι τρόποι δράσης των επιτήδειων, μεμονωμένων και μη.

1ος: Σου τηλεφωνούν προσποιούμενοι τροχαίο ατύχημα σε συγγενικό σου πρόσωπο, ότι χρειάζεται άμεσα χειρουργείο με το ανάλογο κόστος. Πρόσφατα συνελήφθη γυναίκα Βουλγάρικης υπηκοότητας που φρόντιζε ζευγάρι ηλικιωμένων σε χωριό της περιφέρειας Μεταξάδων, η οποία πήρε τα κοσμήματα των ανθρώπων για να τα παραδώσει στον «γιατρό» που θα χειρουργούσε τον γιο τους και η οποία σύμφωνα με τον δικηγόρο της θα παραπεμφθεί για κακούργημα.

2ος: Επιχειρούν να κάνουν αγορές ηλεκτρονικά από καταστήματα (τρία περιστατικά είχαμε στην Ορεστιάδα το τελευταίο δεκαήμερο με λεία 8.000 ευρώ), όπου αριστοτεχνικά αποσπούν προσωπικά στοιχεία των λογαριασμών τους και αφαιρούν χρηματικά ποσά. Σε άλλη περίπτωση ενώ το ποσό που πρέπει να καταθέσουν είναι πχ 400 ευρώ αυτοί προσποιούνται ότι κατά λάθος κατέθεσαν 4000 (έβαλαν τάχα ένα μηδενικό επιπλέον), οπότε ζητούν από τον καταστηματάρχη την επιστροφή του υπολοίπου ποσού σε λογαριασμό δικό τους.

3ος: Χρησιμοποιούν ονόματα πωλητών υπεράνω πάσης υποψίας για να πείσουν το θύμα να τους καταθέσει χρήματα έναντι κάποιας εξυπηρέτησης.

4ος: Τηλεφωνούν για την αγορά προϊόντων από αγγελία, παίρνουν τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας και από εκεί αφαιρούν χρηματικά ποσά.

«Είναι ευκολόπιστοι οι άνθρωποι στην επαρχία» θα μου πει ο Ν.Β., δικηγόρος του Έβρου. «Δεν περνάει από το νου τους το κακό η πονηριά. Εκεί είναι που «χτυπούν» οι σπείρες, τα κυκλώματα. Είναι όλα μεθοδευμένα, στοχευμένα, ξέρουν σε ποιο σπίτι ή σε ποιον πολίτη θα απευθυνθούν».

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δουλεύει πίσω απ' όλο αυτό. Είναι κυκλώματα του εξωτερικού, αλλά είναι και κοινωνικές ομάδες της χώρας μας που πίσω από μια τηλεφωνική γραμμή «στρώνουν» το μέλλον τους.

(Τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι εικονικά για ευνόητους λόγους.)

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας