Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Εκλογές τον Μάιο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Όλα όσα είπε για αυτοδυναμία και δεύτερες κάλπες

Εκλογές τον Μάιο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Όλα όσα είπε για αυτοδυναμία και δεύτερες κάλπες

22-03-2023

Την απόφασή του να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή του «Πρωταγωνιστές».

O πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε σε αυτή τη φάση την Κυριακή του Μαΐου που θα διεξαχθούν οι εκλογές, αν και το πιθανότερο σενάριο τις τοποθετεί στις 21 του μηνός (άλλες Κυριακές 7, 14 και 28).

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην σχετική ερώτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν- θα ήταν αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Με την δήλωσή του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια, που είχαν προκύψει μετά την τραγωδία των Τεμπών, για μετάθεση των εκλογών το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται, ότι το Μαξίμου είχε προγραμματίσει εκλογές για τις 9 Απριλίου, με την σιδηροδρομική τραγωδία να αλλάζει τα πλάνα.

Στην πιθανότερη περίπτωση, που οι κάλπες στηθούν στις 21 Μαΐου, η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει επισήμως το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, με σοβαρό ενδεχόμενο η Βουλή να μην ανοίξει μετά τις διακοπές του Πάσχα. 

IKEA

Το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, πάντως, έφερε και μια αλλαγή τόνου από μέρους του κ. Μητσοτάκη ως προς το τι θα γίνει μετά τις κάλπες και ειδικά μετά τις δεύτερες κάλπες.

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη της αυτοδυναμίας, εκτιμώντας ότι, παρά τη δημοσκοπική φθορά της ΝΔ, ο στόχος είναι εφικτός, ενώ έφερε ως παράδειγμα το τρικομματικό χάος της Γερμανίας που αυτή τη στιγμή «μπλοκάρει» μια σειρά αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της ασυνεννοησίας των κυβερνητικών εταίρων. Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός έθεσε και ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους για τη μετεκλογική εξίσωση.

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Επί της ουσίας, τόνισε ότι, εφόσον η ΝΔ κερδίσει στις πρώτες εκλογές, θα απαντηθεί το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Για το ποια θα είναι η κυβέρνηση, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε τη δεύτερη κάλπη, η οποία μπορεί να μην έχει ως έκβαση σκηνικό αυτοδυναμίας.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα σεβαστεί αυτή την επιλογή, πέταξε, όμως, και την μπάλα προς τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος, όπως είπε, απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να τα πουν από κοντά και να γνωριστούν. Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, αντέστρεψε και το επιχείρημα των συνεργασιών, καλώντας όσους υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, ήτοι κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να βγουν και να πουν ποια θα είναι η κυβερνητική τους επιλογή πριν τις εκλογές.

«Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναφερθεί σε κυβέρνηση-τερατογέννεση στο παρελθόν.

Αλλαγές στη σύμβαση με τους Ιταλούς

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μια συζήτηση που θα γίνει με την εταιρία Hellenic Train, ώστε να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα στην υποδομή των σιδηροδρόμων. Όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα».

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο», προσέθεσε.