Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ενδεχόμενοι περιορισμοί αλιείας στις νέες περιοχές “Natura” του Θρακικού Πελάγους

Ενδεχόμενοι περιορισμοί αλιείας στις νέες περιοχές “Natura” του Θρακικού Πελάγους

31-03-2018

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συλλόγου Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων Α. Μακεδονίας-Θράκης και Θρακικού πελάγους και των Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ξάνθης και Ν. Έβρου, οι παρακάτω περιορισμοί αλιείας βρίσκονται σε ισχύ στις περιοχές “Natura” του Θρακικού Πελάγους:

1. Ερασιτεχνική Αλιεία

α. Η ερασιτεχνική – αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ 373/85 (ΦΕΚ 131/Α/1985), του Καν. (ΕΚ) 1967/2006. Η ερασιτεχνική αθλητική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

β. Στην ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού.

γ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος των αλιευμάτων είναι 5 κιλά ανά εικοσιτετράωρο, για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά.

2. ΑΡΘΡΟ 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (δίκτυο Natura 2000)

α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Δίκτυο Naturα 2000) είναι σαφές ότι οι δράσεις – απαγορεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΙΔΗ για τα οποία οι ζώνες προστασίας έχουν ορισθεί. Παραθέτουμε τα αντίστοιχα εδάφια του άρθρου 6:

(1) 2.3.1. «σε κάθε χαρακτηρισμένη ζώνη, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα σε σχέση με τους στόχους διατήρησης που έχουν οριστεί»

(2) 3.1 "Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε στις ειδικές ζώνες διατήρησης να αποφεύγεται η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών, καθώς και οι ενοχλήσεις που έχουν επιπτώσεις στα είδη για τα οποία οι ζώνες έχουν ορισθεί, εφόσον οι ενοχλήσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σημαντικές όσον αφορά τους στόχους της παρούσας οδηγίας".

(3) 3.2 Τα κατάλληλα μέτρα αφορούν μόνο τα ενδιαιτήματα και τα είδη «για τα οποία οι ζώνες έχουν ορισθεί». (σημεία 2.2 και 4.5.3). Σκοπός δεν είναι επομένως η λήψη γενικών μέτρων διατήρησης, αλλά μέτρων εστιασμένων στα ενδιαιτήματα και τα είδη που δικαιολογούν την επιλογή της εκάστοτε ειδικής ζώνης διατήρησης.

 β. Τα θαλάσσια είδη τα οποία στοχεύει να προστατεύσει το δίκτυο Natura 2000 στην περιοχή του Θρακικού πελάγους, σύμφωνα με τη Παραδοτέο Γ7 της Μελέτης 1 του έργου της εποπτείας του ΥΠΕΚΑ, είναι τα κητώδη - είδη δελφινιού (Phocoenα Phocoenα , Tursiops Truncαtus , Delphinus Delphis), οι θαλάσσιες χελώνες Cαrettα Cαrettα και Cheloniα Mydαs καθώς και τα είδη ορνιθοπανίδας Phalacrocorax Aristotelis και Puffinus yelkouan.

 γ. Η ερασιτεχνική αλιεία, σε οποιαδήποτε μορφή της (υποβρύχια, παράκτια, κτλ), δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τα παραπάνω είδη.

Δεν υπάρχει κανένα ερασιτεχνικό εργαλείο και κανένας τρόπος ερασιτεχνικής αλιείας που:

(1) να τραυματίζει ή να θανατώνει τα παραπάνω είδη.

(2) να ενοχλεί την ομαλή διαβίωση τους.

(3) να υποβαθμίζει το περιβάλλον στο οποίο διαβιούν.

(4) να ανταγωνίζεται τα παραπάνω είδη.

δ. Απεναντίας, αμέτρητες είναι οι αναφορές, όπου ερασιτέχνες αλιείς εντόπισαν και διέσωσαν με τα ερασιτεχνικά τους σκάφη, από σίγουρο θάνατο, τόσο χελώνες όσο και κητώδη θηλαστικά, μπλεγμένα σε εγκαταλελειμμένα δίχτυα.

3. Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα

α. Η ύπαρξη του ερασιτέχνη αλιέα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον οποιονδήποτε θα ήθελε να βλάψει ή να περιορίσει τα παραπάνω είδη. Ειδικότερα, ο υποβρύχιος αλιέας από την αρχαιότητα ακόμα, έχει άριστη φιλική - αμοιβαία σχέση με τα παραπάνω είδη και η δυνατότητα παρατήρησης και επέμβασης υποβρυχίως έχει σώσει πολλά από τα παραπάνω είδη από σίγουρο θάνατο (απελευθέρωση από εγκαταλελειμμένα δίχτυα).

β. Ειδικότερα, η ύπαρξη του ερασιτέχνη αλιέα στο Θρακικό πέλαγος αποτελεί εθνική ανάγκη. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι καθημερινά ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς γίνονται μάρτυρες της αυξανομένης τουρκικής προκλητικότητας και ότι ενδεχόμενη απουσία των ερασιτεχνών αλιέων και των σκαφών τους από το Θρακικό Πέλαγος, το καθιστά έρμαιο των Τουρκικών ορέξεων. Συνημμένα σας υποβάλλεται υπόμνημα, στο οποίο καταδεικνύεται το γεγονός ότι τα Τουρκικά σκάφη μέσης αλιείας που δρουν καθημερινά στα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους ξεπερνούν το 60% του συνολικού στόλου. Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να αναφερόμαστε σε προστατευόμενη περιοχή τη στιγμή που είναι ανέφικτος ο έλεγχος στο 60% του αλιευτικού στόλου;

γ. Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται πως οι ερασιτέχνες αλιείς προσφέρουν ανιδιοτελώς σημαντική βοήθεια στη διατήρηση και προστασία των ειδών της παραγράφου 2.β και απαιτείται να παραμείνουν ενεργοί, συνεχίζοντας να αλιεύουν ερασιτεχνικά εντός των νέων ζωνών Natura 2000, χωρίς νέες απαγορεύσεις και περιορισμούς, για να συνεχίσουν να συνεισφέρουν άμεσα και έμμεσα στην προστασία των παραπάνω ειδών.

Χάρτης πρότασης νέων περιοχών