Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Επίκαιρα και φέτος τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Επίκαιρα και φέτος τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

01-05-2019

Πρώτη ημέρα του Μάη μήνα, ημέρα της Άνοιξης, των λουλουδιών, της χαράς, της αναγέννησης, της βλάστησης. Η φύση μας θυμίζει με την ομορφιά των χρωμάτων της το μεγαλείο της, λουλούδια σε όλα τα χρώματα ανθίζουν το μήνα αυτό και οι μυρωδιές των αρωμάτων τους κατακλύζουν την ύπαιθρο.

Όμως εκτός από γιορτή των λουλουδιών είναι και γιορτή των εργαζομένων.
Η πρώτη Μαΐου έχει χαρακτηρισθεί σχεδόν Παγκόσμια ημέρα αργίας (αν και δεν είναι αργία είναι απεργία) και διατυπώσεων των διεκδικήσεων των εργαζομένων αφού είναι συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα.

Την πρώτη Μαΐου του 1886 έγινε στο Σικάγο μια μεγάλη απεργία από τα εργατικά συνδικάτα τα οποία ξεσηκώθηκαν με αίτημα τα τρία οχτάρια και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνος", δυστυχώς και αυτή η απεργία βάφτηκε με αίμα και είχε ως κατάληξη το θάνατο πολλών απεργών και την καταδίκη των υποκινητών της απεργίας σε θάνατο και σε ποινές ισόβιας κάθειρξης. Τελικά πέτυχαν να καθιερωθεί η οκτάωρη εργασία για τους εργαζόμενους.

Και σήμερα Μάϊος του 2019 είναι μια μέρα επίκαιρη...

Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται πως το δικαίωμα στην απεργία, όπως και το δικαίωμα στην εργασία, αλλά και τα διάφορα άλλα δικαιώματα (της σύνταξης, της αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των διακοπών κ.τ.λ.) που με απεργίες και αγώνες κατόρθωσαν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι στην πορεία των χρόνων τείνουν να γίνουν ακόμα μια φορά δικαιώματα που πρέπει να επαναδιεκδικηθούν.

Σήμερα η Πρωτομαγιά δεν έχει χάσει τίποτα από το νόημα που της έδωσε το 1889 η Σοσιαλιστική Διεθνής, παραμένει ημέρα πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, παραμένει πιο επίκαιρη παρά ποτέ εξαιτίας όλων αυτών που συμβανουν σήμερα αλλά και που θα συμβούν στο μέλλον στον εργασιακό χώρο και την καταπάτηση κάθε δικαιώματος του εργαζομένου .


Καλή Πρωτομαγιά σε όλους!