Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Φίλης για την υπόθεση της "Νεκρής Μαρίας": Αν χρωστάει κάποιος συγγνώμη είναι η κυβέρνηση

Φίλης για την υπόθεση της "Νεκρής Μαρίας": Αν χρωστάει κάποιος συγγνώμη είναι η κυβέρνηση

24-01-2023

«Οργιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα διαστρεβλώνοντας τα πάντα, σχετικά με τη γνωστή υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως «τα μέχρι στιγμής ατράνταχτα και επιβεβαιωμένα γεγονότα» είναι:

  1. Το πολυήμερο «μπαλάκι» των προσφύγων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών.
  2. Η δράση, σύμφωνα και με την Καθημερινή, «μαυροντυμένων ανθρώπων», προφανώς αστυνομικών, που επαναπροώθησαν με τη βία στο τουρκικό έδαφος τους πρόσφυγες.
  3. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν έγινε γνωστή η παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή, που επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση τη διάσωσή τους. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με τεράστια καθυστέρηση και αφού υπήρξε πρώτα μεγάλη κινητοποίηση στην Ελλάδα και διεθνώς. 
  4. Το ότι τμήμα της νησίδας Κισσάρι όπου εγκλωβίστηκαν οι 38, αποτελεί ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Κτηματολόγιο και όχι αποκλειστικά τουρκικό έδαφος, όπως ισχυριζόταν ψευδόμενος ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος.
  5. Η δήλωση του κ. Μηταράκη κατά την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή: «προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του» (16.8.22). Στη βάση αυτής οι γονείς του παιδιού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οργανώσεις ζήτησαν να υπάρξει συνεργασία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για την ανεύρεση και εκταφή σορού. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, απασχολώντας δικαστικές αρχές αλλά και τον Τύπο. Με βάση ποια στοιχεία από τη δικαστική έρευνα, που δεν έχει ολοκληρωθεί, θα μπορούσε η αντιπολίτευση να δεχτεί τις μετέπειτα κυβερνητικές διαψεύσεις του εαυτού της, για το θάνατο ενός παιδιού;»

Ωστόσο, προσθέτει πως «η τακτική όμως της κυβέρνησης είναι σαφής: απομονώνει ένα μόνο σημείο της συγκεκριμένης υπόθεσης για να κρύψει τα παράνομα push backs και όλη τη βρώμικη δουλειά που κάνει για λογαριασμό των αντιδραστικών ευρωπαϊκών πολιτικών. Εκείνων που οικοδομούν την ‘Ευρώπη φρούριο’» και «για να το πετύχει, στήνει μαζί με χορό πρόθυμων ΜΜΕ ένα μηχανισμό ανακατασκευής των γεγονότων, καταλήγοντας στη θρασύτατη αξίωση να ζητήσουν συγγνώμη όσοι κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση προσφύγων σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και επιπλέον ευαισθητοποιήθηκαν για την περίπτωση να έχει υπάρξει νεκρό παιδί».

«Να ζητήσουν δηλαδή συγγνώμη όσοι πείστηκαν από την αρχική δήλωση Μηταράκη, αλλά όχι ο ίδιος» εξηγεί, διευκρινίζοντας πως: «Καμία συγγνώμη δεν χρωστούν όσοι καθημερινά μάχονται το ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Προσφυγικό. Όσοι υπερασπίζονται το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στις εγκληματικές παραβιάσεις του από την Ελλάδα και την απαράδεκτη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την Τουρκία. Συγγνώμη χρωστούν αυτοί που οργανώνουν τα εγκληματικά push backs. Δυσφημώντας την Ελλάδα, το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Και μια που γίνεται λόγος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Να θυμίσω την τελεσίδικη απόφασή του, με την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε για το πνιγμό έντεκα αθώων προσφύγων στο Φαρμακονήσι το 2014 και για τον εξευτελισμό και βασανιστήρια στους υπόλοιπους, που επέζησαν. Και, τη συνακόλουθη ποινή που υποχρεώνει τη χώρα μας να καταβάλει 330.000 € αποζημίωση στους συγγενείς των νεκρών. Τότε αρνούνταν ότι είχε συμβεί. Πλέον, γιατί δεν έχουν ακόμα ζητήσει συγγνώμη;» αναρωτιέται ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο για την αποζημίωση: θα την καταβάλουν τα μέλη της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, πολλά εκ των οποίων υπηρετούν και στη σημερινή κυβέρνηση, ή θα επωμισθεί το βάρος ο Έλληνας φορολογούμενος; Σε αυτά ας απαντήσει καλύτερα ο λαλίστατος κύριος Οικονόμου» καταλήγει.