Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Αλεξανδρούπολη κατέχει πρωτεύουσα θέση στο ενδιαφέρον των Αμερικανών.
Η Αλεξανδρούπολη κατέχει πρωτεύουσα θέση στο ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Φόρτωσε & απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Glory»

13-04-2021

Απέπλευσε τελικά εχθές από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Ocean Glory».

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε ξεκινήσει η φόρτωση των ελικοπτέρων. τροχοφόρων οχημάτων και άλλου υλικού της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ προκειμένου να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στελέχη της 598 Ταξιαρχίας Μεταφορών των ΗΠΑ χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκανε στον ακριτικό λιμένα το 839 Τάγμα τους, σε αυτήν τη διεκπεραίωση, σημειώνουν ότι «έχει διευρύνει σημαντικά την ικανότητά μας να διακινούμε δυνάμεις του Στρατού μέσα από αυτό το γεμάτο δυνατότητες και όλο και σημαντικότερο λιμάνι» για την υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

 

Άλλωστε, το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλα τέτοια «φορτία» να περάσουν από την πόλη, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου προς ή από ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων».

Εν ολίγοις η Αλεξανδρούπολη κατέχει πρωτεύουσα θέση στο ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα σχέδια των Αμερικανών είναι να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων (και) στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της ανανεωμένης  ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Με δυο λόγια, όταν το αμερικανικό «USNS Yuma» ξεφόρτωνε το πολεμικό υλικό με την ισχυρότατη δύναμη πυρός στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν το προόριζε μόνον για ασκήσεις  στην περιοχή, έστω στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. Και ας εξέφραζε ανησυχίες η Αγκυρα ότι στρέφεται εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη. Το θέμα όμως της Ουκρανίας αποτελεί μείζον ζήτημα για τους Αμερικανούς, όπως το έθεσε και ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν.

Η Αλεξανδρούπολη θα προσφέρει ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί δείχνουν τόσο πολύ ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.