Κάτι τρέχει στον Έβρο
«Φρένο» στην επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας - Σαμοθράκης
Προσωρινό «φρένο» στην επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλας – Σαμοθράκης, η οποία έχει διακοπεί από το 2008, βάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επικαλούμενο διαδικαστικά και νομικά κωλύματα.
Το θέμα επανήλθε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Καβάλας Αγγελικής Δεληκάρη, μετά το σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σαμοθράκης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επαναφορά της γραμμής θα ενισχύσει τον τουρισμό και την εμπορική δραστηριότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Απαντώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γραμμή δεν μπορεί να προκηρυχθεί ή να ανατεθεί στην παρούσα φάση, καθώς δεν περιλαμβάνεται στον ισχύοντα σχεδιασμό των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών ούτε στον τετραετή διεθνή διαγωνισμό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι η δημιουργία νέας γραμμής δημόσιας υπηρεσίας προϋποθέτει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αξιολόγηση των συγκοινωνιακών, κοινωνικών και αναπτυξιακών δεδομένων, καθώς και στην τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς της.
Παράλληλα, ζητείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε το αίτημα να εξεταστεί στον επόμενο σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκε και η πρόταση για δρομολόγιο Καβάλα – Θάσος – Σαμοθράκη, ωστόσο επισημάνθηκαν τεχνικές και επιχειρησιακές δυσκολίες, όπως οι δυνατότητες των λιμενικών υποδομών, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και οι περιορισμοί που δημιουργεί η αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Θάσου κατά τη θερινή περίοδο.
- "Έγκλημα" κατ' εξακολούθηση οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι
(25-07-2025) - Σβήσιμο γκράφιτι και συνθημάτων στην Αλεξανδρούπολη
(25-07-2025) - Σε βόρειο Έβρο και Σαμοθράκη η προσοχή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
(25-07-2025) - Ανώτατη Διοίκηση Θράκης και υπόγεια οχυρωματικά έργα στον Έβρο
(25-07-2025) - Βάσεις 2025: Πτώση για τη Νοσηλευτική Αλεξανδρούπολης
(25-07-2025)
EN
TR
_ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-1781771065.jpg)






