Σήμερα είναι: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
greek english turkish
AL FARO VAMOS ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το λιμάνι στα Θέρμα Σαμοθράκης σήμερα
Το λιμάνι στα Θέρμα Σαμοθράκης σήμερα

«Γιατί αρνούνται να μας συναντήσουν; Εμείς θέλουμε απαντήσεις» - οι κάτοικοι της Σαμοθράκης «βγαίνουν μπροστά»

14-08-2018

«Το λιμάνι στα Θέρμα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και 20 χρόνια. Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια. Γιατί δηλαδή δεν θέλουν να μας ενημερώσουν;»

Τα δικά τους ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις, θέτουν οι κάτοικοι των Θέρμων στη Σαμοθράκη, σε ότι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λιμάνι. Οι πολίτες αυτό-οργανώθηκαν και μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων & Επαγγελματιών Θέρμων, απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση προς αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς και κάθε ενδιαφερόμενο, προς δημόσια ενημέρωση αναφορικά με την πορεία διάνοιξης του λιμανιού.

Η απάντηση στην πρόσκληση από τη Δημοτική Αρχή ήταν αρνητική, με το Δήμαρχο να αναφέρει στην ανακοίνωσή του «μια τέτοια συζήτηση πρέπει να έχει και ουσιαστικό περιεχόμενο και να είναι αποτελεσματική κρίνω κι εγώ ότι θα έχει μεγαλύτερη αξία να γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΛΑ και με τη συμμετοχή των μελετητών. (...) Σε κάθε περίπτωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία Δήμου, ΟΛΑ και του Συλλόγου σας με ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση της Κυριακής 12/8/2018".

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι κάτοικοι δηλώνουν πως το ραντεβού είχε οριστεί, αλλά η Δημοτική Αρχή τους…έστησε.

«Προσπαθούσαμε να βρούμε το Δήμαρχο και μας είπε η Γραμματέας του ότι και ο ίδιος να μην είναι, θα είναι κάποιος εκπρόσωπός του. Εγώ είχα μιλήσει πολλές φορές και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τον πλοιοκτήτη Φώτη Μανούση, και αμφότεροι με διαβεβαίωσαν πως θα έρθουν. Και τελευταία στιγμή ήρθε ένα κοινό μέηλ του Θ.Βίτσα με τον Χρ.Δούκα, που περιλάμβανε την ανακοίνωση», δηλώνει η Μαρία Αράβια, Πρόεδρος του Συλλόγου.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι σχέσεις έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους κι αν δεν θέλουν να βρεθούν. Εμείς θέλουμε ενημέρωση, για μια κατάσταση που μας αφορά και κάθε χρόνο παραμένει ίδια». Σύμφωνα Μ.Αράβια, στο λιμάνι των Θέρμων υπήρξαν οι παρεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο, δηλαδή στο σημείο βρέθηκε εκσκαφέας ο οποίος «επί 15 μέρες έπαιρνε βότσαλα από την είσοδο» και τα εναπέθετε «σε ένα σημείο πάνω στο δρόμο».

Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να απευθύνουν νέα πρόσκληση, όμως «μόνο αν εξασφαλιστεί η παρουσία όλων». Βασικό τους αίτημα είναι ανοίξει η δίοδος ώστε να μπορούν να εισέρχονται ταχύπλοα και άλλα σκάφη στο λιμάνι.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα το εν λόγω ζήτημα αποτέλεσε σημείο διένεξης ανάμεσα σε Ο.Λ.Α και Saos Ferries, με την Δημοτική Αρχή να παραπέμπει τους κατοίκους στην απάντηση του Ο.Λ.Α προς ενημέρωση.

«Μας λέει «σας απάντησε και σας ενημέρωσε υπεύθυνα». Σε ποιον απάντησε υπεύθυνα; Μία μας λένε ναι, και μετά όχι. Αναφέρει στην ανακοίνωση ότι θα γίνει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ο.Λ.Α. Πότε θα γίνει αυτό, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα».

Μαρίνα Κριτού

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τις αιτιάσεις του Προέδρου της SAOS Ferries

Και εδώ την απάντηση του Δημάρχου Θανάση Βίτσα