Κάτι τρέχει στον Έβρο

Γνωρίστε την παραδοσιακή κουζίνα του Έβρου
Τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής του Έβρου στηρίζονται σε προϊόντα τοπικής παραγωγής , όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα κρέατα, αλλά και τα ψάρια (βάτος, καλκάνι) και τα θαλασσινά που αλιεύονται στο Θρακικό Πέλαγος.
Τον χειμώνα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν σφάζονται τα γουρούνια για το εορταστικό τραπέζι, το συντηρημένο κρέας τους, αποτελεί βασικό μέρος της κουζίνας του Έβρου και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές.
Ένα χαρακτηριστικό αλλαντικό των Εβριτών είναι ο καβουρμάς. Παρασκευάζεται από χοιρινό ψαχνό κρέας που τσιγαρίζεται και τοποθετείται σε τσουκάλια ή πήλινα σκεύη όπου σκεπάζεται με λίπος. Σήμερα παρασκευάζεται από κρεοπωλεία και βιοτεχνίες και μπαίνει σε χοντρά χοιρινά έντερα. Θεωρείται ιδανικό συνοδευτικό για ούζο και μπίρα. Και είναι πραγματικά σπουδαίο να μπορείς να απολαύσεις ένα ουζάκι, με καβουρμά Έβρου για μεζεδάκι, και να χαλαρώσεις ποντάροντας από το τάμπλετ ή το κινητό σου σε κάποιο από τα στοιχηματικά γεγονότα που προτείνει στην ιστοσελίδα της η NetBet, σε ασφαλές περιβάλλον και με μεγάλες αποδόσεις.
Άλλες χαρακτηριστικές συνταγές της τοπικής κουζίνας είναι η κωλμπουρέκ (τυλιχτή πίτα), η κιούλ (σούπα με κοτόπουλο και χυλό από αλεύρι), ο τραχανάς, το λάχανο τουρσί, οι λαγγίτες (κρέπες από αραιή ζύμη που ψήνονται στο σάτζι - στρογγυλή λεπτή πέτρινη λεία πλάκα τοποθετημένη σε πυροστιά, επάνω από δυνατή φωτιά και έχει υπερθερμανθεί και τριφτεί με ένα κομμάτι κρεμμύδι - και τρώγονται με ζάχαρη ή πετιμέζι), το ταρατόρ (τζατζίκι), το μπληγούρι ή μπουλγκούρ (βρασμένο εκλεκτό σιτάρι, στεγνωμένο στον ήλιο και σπασμένο στον χερόμυλο, η μπαμπού (χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, ρύζι, πράσο, εντόσθια και μπαχαρικά).
Φασόλια με λάχανο τουρσί
Μια, απλή και θρεπτική παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Θράκης. Το λάχανο τουρσί είναι βασικό συστατικό της κουζίνας του Έβρου τους μήνες του χειμώνα και στο εορταστικό τραπέζι. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
ΥΛΙΚΑ
• 500 γραμμάρια λευκά φασόλια
• 1 κιλό λάχανο τουρσί
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)
• Μπούκοβο κατά βούληση
• Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
• Οργανώστε τα μάτια στην κουζίνα σας, ώστε να χρησιμοποιήσετε ένα μάτι για να βράσετε τα φασόλια και ένα άλλο για να βράσετε το λάχανο.
• Βράστε τα λευκά φασόλια για μισή ώρα, πετάξτε το νερό και βράστε τα για άλλη μισή ώρα χρησιμοποιώντας φρέσκο νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό νερό και ποτέ κρύο επειδή σκληραίνουν.
• Εν τω μεταξύ ψιλοκόψτε το λάχανο τουρσί και κρατείστε λίγο από το ζουμί του σε ένα μπολ γιατί ίσως το χρειαστείτε στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής.
• Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μαζί με το λάχανο και αφού το σοτάρετε, προσθέστε λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για περίπου μισή ώρα. Δοκιμάζετέ το κατά διαστήματα μέχρι να το δείτε να γίνει τρυφερό.
• Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα και το λάχανο μαλακό, βάλτε τα μαζί σε ένα δοχείο και προσθέστε το κόκκινο πιπέρι.
• Αφήστε τα να βράσουν για λίγο, μέχρι να δέσουν. Τα φασόλια δεν πρέπει να μαλακώσουν υπερβολικά γιατί θα λασπώσουν και θα κολλήσουν.
• Εάν δείτε ότι δεν υπάρχει αρκετό υγρό στο φαγητό προσθέστε λίγο από το υγρό από το λάχανο που έχετε φυλάξει προηγουμένως.
• Αν σας αρέσει το μπούκοβο μπορείτε να το προσθέσετε στην κατσαρόλα, αλλά αν σε κάποιους από την παρέα δεν αρέσει, ο καθένας μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του.
- Εταιρεία ανακύκλωσης γέμισε απόβλητα τον ποταμό Έβρο - Πολλά νεκρά ψάρια
(28-01-2020) - Η Σαμοθράκη εκπέμπει "SOS" για την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί
(28-01-2020) - Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις 400 μόνιμες προσλήψεις συνοριοφυλάκων - Προθεσμίες & δικαιολογητικά
(28-01-2020) - Ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα - "Μέσα" και το ΠΓΝΑ
(28-01-2020) - Κλείδωσε και μαθηματικά η παραμονή της γυναικείας ομάδας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στην Α2
(28-01-2020)