Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
VARTAN

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η θωρακισμένη Μερσεντέζ του Τούρκου Προέδρου έξω από το αεροδρόμιο Δημόκριτος στην Αλεξανδρούπολη
Η θωρακισμένη Μερσεντέζ του Τούρκου Προέδρου έξω από το αεροδρόμιο Δημόκριτος στην Αλεξανδρούπολη

Η άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλεξανδρούπολη

08-12-2017

Θύελλα αντιδράσεων για την άφιξη του Ερντογάν στη Θράκη.

Έφτασε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα, στις 11.30 προσγειώθηκε το προεδρικό αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρoύπολης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η Εγνατία οδός παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστή ενώ δημοσιογράφοι και τεχνικοί που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για ένα πλάνο, δεν μπόρεσαν καν να πλησιάσουν.

Να τονίσουμε πως είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά από 65 χρόνια.

Πολλές είναι οι αντιδράσεις και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά και στην Κομοτηνή για την άφιξη του Τούρκου προέδρου.

Στην Κομοτηνή τις προηγούμενες μέρες άγνωστοι πέταξαν φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν "Σκέψου, ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ...". Άγνωστοι επίσης ζωγράφισαν με σπρέι σταυρούς σε κτίρια που μένουν μουσουλμάνοι ενώ οι πληροφορίες θέλουν η μία περίπτωση εξ αυτών να αφορά το σπίτι πρώην μουσουλμάνου βουλευτή της Ροδόπης.

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών σε σχετική του ανακοίνωση ανέφερε πως έναν αιώνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Ελληνισμός της Τουρκίας συρρικνώθηκε κατά 95% περίπου, ενώ ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%.

Σήμερα, στην Κομοτηνή πλήθος κόσμου διαδηλώνει με πανό και ελληνικές σημαίες για να δηλώσει την αντίθεση του στην επίσκεψη Ερντογάν.

Από την άλλη, δεκάδες είναι τα λεωφορεία που καταφθάνουν έως και αυτή την ώρα από την Τουρκία στη Θράκη με κόσμο που έρχεται για να τον υποδεχτεί.

Να επισημάνουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα 22 σύλλογοι της Θράκης τον χαρακτήρισαν "ανεπιθύμητο" στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι να φανατίσει και να "γκριζάρει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή".

Η Β' ΕΛΜΕ Έβρου λέει "Όχι στην επίσκεψη του φασίστα Ερντογάν" κι τονίζει πως έρχεται στην περιοχή μόνο για να φανατίσει και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Επίσης "ρίχνει' ευθύνες στην Κυβέρνηση επειδή, όπως επισημαίνει επιτρέπει μια τέτοια κλιμακούμενη πρόκληση.

Τέλος ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προέβη σε κοινή ανακοίνωση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο στην οποία καλωσόριζαν τον κ. Ερντογάν στη Θράκη και επεσήμαναν πως  Εδώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούμε μαζί, με τρόπο που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Εδώ συνυπάρχει η αγωνία ενός λαού, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως με κοινή προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ευχόμαστε αυτή η επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θράκη να ολοκληρωθεί οσο πιο ήρεμα γίνεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο facebook μας: