Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Η Αλεξανδρούπολη και η αύξηση εξαγωγών LNG στα Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Η Αλεξανδρούπολη και η αύξηση εξαγωγών LNG στα Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Μητσοτάκη

17-05-2022

Την τεράστια σημασία της Αλεξανδρούπολης ως το εργαλείο για τη ρωσική απεξάρτηση των Βαλκανίων και της Αν.Ευρώπης ανέδειξε περίτρανα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν.

Τόσο μπροστά στις κάμερες, όσο και κατά την συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, όπως λένε οι πληροφορίες του Energypress, οι αναφορές από αμφότερους στον ρόλο του βορειοελλαδίτικου λιμανιού σηματοδοτούν την αξία του για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα λιμάνι, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, που συνιστά κόμβο ενέργειας, καθώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από το ρωσικό αέριο, ζήτημα που απ' ότι λέγεται συζητήθηκε εκτενώς και στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, μαζί με το φιλόδοξο, αλλά όχι ανέφικτο, στοίχημα που έχει θέσει η Αθήνα: Να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, καλύπτοντας, μέσω σειράς υπό εξέλιξη έργων, καταρχήν τις ενεργειακές ανάγκες των Βαλκανίων, και σε δεύτερη φάση, εκείνες της Αν.Ευρώπης.

Στην συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν επισημάνθηκε ότι ο Νότιος Διάδρoμος μεταφοράς αερίου προς τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη, προκειμένου αυτή να απεξαρτηθεί από την Μόσχα, δουλεύει ήδη με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Τους επόμενους μήνες, μόλις λειτουργήσει από τον Ιούνιο και ο IGB, ολοένα και περισσότερο υγροποιημένο αέριο από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο και αλλού, θα φτάνει στα ρωσοκρατούμενα Βαλκάνια. Μετά από Βουλγαρία, Ρουμανία, ακολουθεί η Β.Μακεδονία, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα, αμερικανικά φορτία LNG θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες ακόμη και της Ουκρανίας, φτάνοντας στην ίδια τη ρωσική αυλή, μέσω Αλεξανδρούπολης.

Οι αμερικανοί βλέπουν στην βορειοελλαδίτικη πόλη, τη βάση, για περαιτέρω αποδυνάμωση της επικυριαρχίας της Μόσχας μέσα από μια ενεργειακή απόβαση στο στενό πυρήνα της γειτονιάς της.

Πηγή: energypress.gr