Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η επέλαση των... γλάρων στην Αλεξανδρούπολη!

Η επέλαση των... γλάρων στην Αλεξανδρούπολη!

30-06-2022

Τα λευκά θαλασσοπούλια, που άλλοτε ήταν το σύμβολου του πελάγους, σήμερα έχουν μεταλλαχθεί σε... "αρουραίους" του αέρα όπως τους έχουν χαρακτηρίσει στην Μεγάλη Βρετανία.

Τα τελευταία χρόνια τα θαλασσοπούλια μεταναστεύουν σιγά σιγά προς την στεριά και τις μεγαλουπόλεις μακριά από τις ακτές, δημιουργώντας νέα στέκια όπως τους κάδους σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συμπεριφορά αυτή των γλάρων παρατηρείται για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον οι θάλασσες έχουν πολύ λιγότερη τροφή γιατί ο άνθρωπος φρόντισε να την εξαφανίσει με αποτέλεσμα οι γλάροι να μην βρίσκουν εύκολα τροφή στη θάλασσα και δεύτερον γιατί η απαγόρευση της Ε.Ε στους αλιείς να πετούν υπολείμματα ψαριών σε παραλίες, στέρησε από τους γλάρους μια ακόμα πλούσια πηγή τροφής.

Κάπως έτσι, εκατοντάδες γλάροι φωλιάζουν και αναπαράγονται πλέον σε ταράτσες σπιτιών , ηλιακούς θερμοσίφωνες και καμινάδες αναζητώντας τροφή στα απορρίμματα.

Οι φωνές τους -και κυρίως το κάλεσμα προς τα μικρά τους -τις πρωινές αλλά και τις βραδυνές ώρες είναι ήχοι που τείνουν να γίνουν οικείοι για τους κάτοικους της Αλεξανδρούπολης. Αρκετοί όμως είναι και αυτοί που άρχισαν να ανησυχούν με την ραγδαία τους αύξηση.

Μάλιστα κάτοικος της περιοχής επικοινώνησε με το e-evros.gr φανερά τρομοκρατημένος και ανέφερε πως έσωσε την τελευταία στιγμή ένα νεογέννητο γατάκι από έναν γλάρο ο οποίος πέταξε κατά πάνω του προκειμένου να το αρπάξει.

Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και στο κυνήγι των γλάρων γιατί υπάρχουν και κάποιοι ανεγκέφαλοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν βαλθεί να τους εξαφανίσουν.

Μην ξεχνάτε ότι εμείς τους διώξαμε από το φυσικό τους περιβάλλον, από τις θάλασσες και τις ακτές, εμείς πρέπει πια να μάθουμε να ζούμε με τους νέους μας "γείτονες".