Σήμερα είναι: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ AL FARO VAMOS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τα κτήρια από αριστερά: Πατρ. Κυρίλλου 32 & Πραξιτέλους και Πατρ. Κυρίλλου 48 & I. Δραγούμη
Τα κτήρια από αριστερά: Πατρ. Κυρίλλου 32 & Πραξιτέλους και Πατρ. Κυρίλλου 48 & I. Δραγούμη

Η μνήμη της Αλεξανδρούπολης μένει ζωντανή: πρόταση να χαρακτηριστούν διατηρητέα 2 κτήρια

13-11-2018

Τον χαρακτηρισμό διατηρητέα πρόκειται ενδεχομένως να αποκτήσουν 2 κτήρια στην Αλεξανδρούπολη, με απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ΑΜ-Θ.

Η πρόταση αφορά το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Κυρίλλου 48 και I. Δραγούμη, και εκείνο στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Κυρίλλου 32 και Πραξιτέλους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η προστασία και η διατήρησή των κτιρίων θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης της Αλεξανδρούπολης και στη διατήρηση της ιστορικής και αισθητικής φυσιογνωμίας της πόλης, σύμφωνα με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά το κτήριο επί της Πατριάρχου Κυρίλλου 48 και I. Δραγούμη, το Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για την κατεδάφισή του διότι το ίδιο το κτίσμα στην πρόσοψη του παρουσιάζει αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά στοιχεία προσφυγικής κατοικίας, και αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου στην Αλεξανδρούπολη με χαρακτηριστικά που συνδέονται με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το 2ο κτήριο στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Κυρίλλου 32 και Πραξιτέλους, οι αρχιτέκτονες το θεώρησαν πως είναι αξιόλογο γιατί παρουσιάζει τυπικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των κτιρίων με χρήση κατοικίας που κτίστηκαν στην περίοδο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Και στα δύο κτήρια ενδέχεται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, με στόχο την ανάδειξη των ιστορικών χαρακτηριστικών τους, και την διατήρηση της μνήμης της Αλεξανδρούπολης μέσω των κτισμάτων, που θα αποτελούν τη ζωντανή αφήγηση της πορείας των κατοίκων της στο χρόνο.

Να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης του 1ου κτηρίου πρόκειται να καταθέσει ένσταση στην εν λόγω πρόταση, αφού θεωρεί πως το κτήριο δεν πληροί τα χαρακτηριστικά για να χαρακτηριστεί διατηρητέο και εφόσον το ακίνητο εν τέλει λάβει το χαρακτηρισμό, ο ίδιος θα επιβαρυνθεί οικονομικά.

Το 2ο ακίνητο περιγράφεται ως "αγνώστων ιδιοκτητών".

Μαρίνα Κριτού