Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το ακριβές αντίγραφο της "Νίκης της Σάμοθράκης, που έστω κι έτσι, "επιστρέφει στο σπίτι της"
Το ακριβές αντίγραφο της "Νίκης της Σάμοθράκης, που έστω κι έτσι, "επιστρέφει στο σπίτι της"

Η Νίκη της Σαμοθράκης "επιστρέφει" στο φυσικό της περιβάλλον

29-06-2018

Εκεί όπου ανήκει, πρόκειται να επιστρέψει το επόμενο χρονικό διάστημα, το περίφημο άγαλμα «Νίκη της Σαμοθράκης».

Συγκεκριμένα, ακριβές αντίγραφο του έργου το οποίο φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, βρίσκει το «δρόμο του γυρισμού» στο νησί του Έβρου, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού της απουσίας του πρωτοτύπου.

Η αυθεντική «Νίκη της Σαμοθράκης» που αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, αλλά και για το σύνολο του ελληνισμού. Ένα έργο ανεκτίμητης ιστορικής και εθνικής αξίας.

Το αντίγραφο πρόκειται να παραδοθεί στο Δήμο Σαμοθράκης, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον εκλιπόντα Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργο Παυλίδη, και στην οποία συνέβαλλαν ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αλλά και οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και Δράμας Αργύρης Πατακάκης.

Σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες του έργου, πρόκειται για πιστοποιημένο αντίγραφο του πρωτοτύπου στο Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου ( βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά ΑΜΘ.

Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν για ένα μήνα, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος. 

Η ιδέα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πέτροβιτς γεννήθηκε κατά την κοινή επίσκεψη με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Μαρίνα Κριτού 

Η Νίκη της Σαμοθράκης "επιστρέφει" στο φυσικό της περιβάλλον Η Νίκη της Σαμοθράκης "επιστρέφει" στο φυσικό της περιβάλλον Η Νίκη της Σαμοθράκης "επιστρέφει" στο φυσικό της περιβάλλον Οι Αντιπεριφεριάρχες Έβρου Δ.Πέτροβιτς & Δράμας Αρ.Πατακάκης