Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Σαμοθράκη μετρά τις πληγές της - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η Σαμοθράκη μετρά τις πληγές της - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

27-09-2017

Τις πληγές της μετρά η Σαμοθράκη, έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που υπέστη από την "θεομηνία" που έπληξε το νησί το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου.

Λάσπη, χώματα και πέτρες είναι αυτό που συναντά κανείς με το που φτάσει στη Χώρα Σαμοθράκης.

Δεκάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και περιουσίες βρέθηκαν στο έλεος του Θεού. Δεκάδες συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Είδαν αυτά που πάλευαν να χτίσουν μια ζωή να γκρεμίζονται εν μία νυκτί.

Από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται στο νησί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του οδικού και αγροτικού δικτύου από τα φερτά υλικά.

Κύρια προτεραιότητα η αντιμετώπιση των ζημιών σε δυο σημεία του οδικού δικτύου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του.

Επίσης η έλλειψη νερού εδώ και 3 μέρες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε.

Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν.

Όπως μας επεσήμανε ο Βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης, ο οποίος βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή «Οι ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου είναι βιβλικής καταστροφής. Το νησί έχει υποστεί καίρια πλήγματα στις υποδομές, στα κτίρια και στις επιχειρήσεις. Πρότεινα να συνταχθεί μια μελέτη για τις καταστροφές και να υλοποιηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, ώστε να μην ζήσει το νησί παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».

Μάλιστα, αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Δημοσχάκης πρόκειται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την χρηματοδότηση των μέσων που θα συντελέσουν σε αυτή.

Το e-evros.gr ήρθε σε επικοινωνία με έναν επαγγελματία που έχασε το σπίτι και την επιχείρησή του, ο οποίος μας τόνισε πως από χθες παρακαλάνε τους αρμόδιους να πάνε μηχανήματα ώστε να βοηθήσουν.

"Το μαγαζί μου και η οικία μου είναι ακόμη γεμάτα με νερό, διότι δεν έρχονται μηχανήματα να "ανοίξουν" δρόμο διαφυγής για τους τόνους νερού και μπάζων που "κατέβηκαν" από το βουνό. Μόνο 2 μηχανήματα εργάζονται από το πρωί στην περιοχή και αυτά είναι του στρατού. Η Περιφέρεια είναι άφαντη, όπως και ο Δήμος.

Είμαι απελπισμένος, βλέπω την περιουσία μου να καταστρέφεται και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Κάθε φορά που έβρεχε έστω και λίγο εγώ και η οικογένειά μου "βαρούσαμε σκοπιά" διότι ήταν αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό, εφόσον δεν υπήρχαν φρεάτια. Το μόνο φρεάτιο που υπήρχε ήταν μεγέθους 1x1 και αυτό έπρεπε να δεχτεί την ποσότητα νερού που θα "κατέβαινε" από το βουνό".

Όλια Γκαντανίδου