Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

«Η συμφωνία για την ΕΒΖ έκλεισε» - Επιφυλάξεις για το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα

«Η συμφωνία για την ΕΒΖ έκλεισε» - Επιφυλάξεις για το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα

20-07-2018

Εξελίξεις προμηνύονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε ότι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Η ΕΒΖ η οποία έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά «ακέφαλη», ύστερα από τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Καραχάλιου, στις 27 Ιουνίου, που ακολούθησε με διαφορά τριών εβδομάδων τον πρόεδρο του ΔΣ Παναγιώτη Αλεξάκη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κυκλοφορήσει σενάρια περί ένταξης της ΕΒΖ στον πτωχευτικό κώδικα, αφού δεν «διαφαίνεται» τι μέλλει γενέσθαι με σαφήνεια σε ότι αφορά το μέλλον της Βιομηχανίας, την λειτουργία των εργοστασίων και την συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα εν λόγω σενάρια διαψεύδει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά από την Ορεστιάδα. «Η Βιομηχανία δεν θα ενταχθεί συνολικά στον πτωχευτικό κώδικα. Υπάρχει περίπτωση το χρεωμένο κομμάτι να ενταχθεί, και το υπόλοιπο να περάσει σε 2η εταιρεία».

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές, η κ. Γκαρά επισήμανε ότι «η συμφωνία έχει κλείσει, βρισκόμαστε σε αναμονή», και αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η συγκρότηση μετέπειτα του νέου Δ.Σ.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι, αφού έλαβαν δέσμευση από τον Παναγιώτη Καραχάλιο για αποπληρωμή τους έως και τις 15 Ιουλίου για τα ασυγκόμιστα τεύτλα που δεν παραδόθηκαν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας αλλά σαπίζουν στις άκρες των χωραφιών, κάτι το οποίο δεν συνέβη, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των Τευτλοπαραγωγών Έβρου, Βασίλης Στεφανακίδης.

Όπως δήλωσε στο e-evros η Αντιπρόεδρος της ΕΒΖ Στέλλα Καραγιάννη «οι πληρωμές των αγροτών είναι τακτοποιημένες», μη επιθυμώντας να σχολιάσει την κατάσταση περαιτέρω.

Η Νατάσα Γκαρά επισήμανε πως «οι συγκεκριμένες πληρωμές είναι ευθύνη της βιομηχανίας και θα αποπληρωθούν σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να ξέρουμε πότε».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ζαχαρουργείου στην Ορεστιάδα η ίδια επισήμανε πως «φέτος δηλώθηκαν 20.000 στρέμματα πανελληνίως, και μόλις 2.600 στον Έβρο και αυτά δεν φτάνουν», γεγονός που δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για την λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί συνολικά 40 εργαζόμενους απέναντι στους οποίους ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας δεσμεύθηκε πως «δεν θα σας αφήσω έτσι» , την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, με όλο θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μαρίνα Κριτού 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
photo της εβδομαδας
"Ένα ψαροκάικο με φόντο το χιονισμένο Σάος της Σαμοθράκης"
"Ένα ψαροκάικο με φόντο το χιονισμένο Σάος της Σαμοθράκης"